Президентът обясни защо протестират българите на посланиците на страните от ЕС

Президентът обясни защо протестират българите на посланиците на страните от ЕС

SHARE

Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, каза президентът Румен Радев на работна среща днес с посланиците на държавите – членки от Европейския съюз, и Швейцария в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Радев подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Той допълни, че са нужни и промени в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост, особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

“Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната”, подчерта президентът Румен Радев. Както е известно, именно акция на прокуратурата в президентствотопостави началото на антиправителтвените протести преди почти седмица.

От своя страна дипломатите са заявили, че протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. По думите им страната има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

 

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.