Президентът настоя за бързо, управляемо и безопасно връщане към нормалния ритъм на...

Президентът настоя за бързо, управляемо и безопасно връщане към нормалния ритъм на живот

SHARE

В изявление по повод удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май президентът Румен Радев поиска България да има ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Той обяви, че тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

 

Според държавния глава правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец, както и трябва да взема решенията си на база на достоверни данни.

 

“Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус”, смята Румен Радев.

 

Държавният глава призова за обединение и обяви необходимост държавата да бъде стълб на стабилност. Той призова парламентът за отговорност и поиска депутатите да намерят начин да работят, за да контролират изпълнителната власт по време на извънредното положение.

 

“Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв, преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък”, обяви още президентът. Той критикува мерките на правителството за справяне с икономическата криза, определи ги като недостатъчни и неудачни и обяви, че ефективните мерки са безвъзмездните. По думите му дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи.

Румен Радев настоя за оптимален баланс между ограниченията и икономическа активност, за по-сериозни икономически и социални мерки и за тестване на по-голяма част от населението, особено на рисковите групи. Той каза още, че фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи.

 

“Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия”, каза още държавният глава.

 

Накрая държавният глава каза: “Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще”.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.