Президентът налага вето на закона за извънредното положение

Президентът налага вето на закона за извънредното положение

SHARE

България е в извънредно положение от 13 март в опит да се спре разпространението на новия коронавирус. От вчера в сила са по-строги ограничителни мерки, които включват забрана за посещения на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места. Междуградските пътувания в България са ограничени, а на входовете на областните центрове има контролно-пропускателни пунктове и полицията пропуска хора с основателна причина да излязат или влязат в населеното място – здравословни причини, отиване на работа или да се стигна до адреса, на които са регистрирани.

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето на приетия спешни в петък Закон за извънредното положение. Той се аргументира, че текстове в него, които дават възможности на правителството да има безконтролна власт, без да има нужният кредит на доверие. Според Радев законът създава и условия на автоцензура.

Президентът посочи, че не приема и текстовете, които предвиждат държавна регулация на цените, като вариант за борба със спекулата. Държавният глава е против и разширените права на армията. Радев даде да се разбере, че е и против блокадите на градовете.

 

Имаме нужда от медицински експертен съвет, който да подпомага министрите и националния щаб при взимането на решения за противодействие на разпространението на коронавируса. Това каза днес премиерът Бойко Борисов по време на разговор в кабинета си с професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница “Света Анна. Костов предложи съветът да дава информация на журналистите два пъти седмично.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.