SHARE

Най-висшето място, на което държавниците се събират да обсъждат бъдещето на страната ни, е Консултативният съвет по национална сигурност към президента. Това е мястото, където принципно политиците, лишени от нуждата да говорят пред камери, могат да търсят помирение или сблъскат инстинските си интереси и цели. 

Затова е още по-значимо случилото се на настоящия КСНС. Вторият човек в ГЕРБ и водач на най-голямата парламентарна група – Цветан Цветанов, обвини държавния глава, че на КСНС е искал да предприеме първи стъпки за излизане от ЕС и НАТО. 

От президентството отрекоха, като публикуваха чернова на предложеното становище от Румен Радев, в което има рязка смяна на държавната политика по казуса със Сирия и обвинения към САЩ, Франция и Великобритания за извършената ракетна атака. 

Напомняме, че атаката бе резултат на хуманитарна интервенция, съобразена с международното право, чиято цел бе да предотврати последваща употреба на химическо оръжие от страна на Асад към собствения му народ. 

Въпреки това Русия, която подкрепя режима на Асад, разпространява своята пропаганда как едва ли не това действие на Вашингтон, Париж и Лондон е щяло да доведе до “трета световна война”. 
Позицията, която е искал българският президент да бъде приета, щеше да потвърди именно тези нагласи. 

Без да имаме достъп до стенограмата от заседанието, на която се вижда последващата дискусия, е трудно да кажем дали това е било единственото разграничение от страна на Румен Радев от позицията на страната. 

Ако то е единствено, изглежда думите на Цветанов са преувеличение, но не са съвсем лишени от почва. 

В момента, в който България – която отказа да отзове руски дипломати, строи руски енергийни проекти – започне и да защитава и легитимира позициите на Москва и осъжда своите партньори, то за какво членство в НАТО може да се говори? 

Тази сцена явно показва какви са нагласите на президента и неговата свита – те очевидно се информират за случващото се в света от проруски издания и споделят техния светоглед. Те очевидно или не разбират изкуството на дипломацията и целите на външната политика, или умишлено се опитват да подронят тези на България. 

Последното изобщо не е изключено, след като разбрахме, че президентът се опитва да си уреди среща с Владимир Путин, която от Кремъл непрестанно изместват. Първо визитата щеше да е на 11-12 май, след това 22-23, а после 21-22 и накрая стана ясно, че няма окончателна дата; от факта, че Радев непрестанно анонсира някакви дати, а след това те биват отменяни, излиза, че президентът се натиска да посети Москва, но за домакините тази среща не е особен приоритет. 

Тези “маневри” на Румен Радев със смяната на българската външна политика, лобирането за отпадане на руските санкции всеки път, когато президентът ни е на посещение в чужда страна, и реториката, в която непрестанно се прокрадват руски опорни точки – изглежда именно като опит да изпълнява политиката на Русия.*

Какъв е изводът?

Да. Румен Радев системно и целенасочено се опитва да промени въшнополитическата ориентация на България към Русия. 

Да. В България се води мащабна пропагандна кампания, която, както научни изследвания потвърдиха, цели да подготви обществеността за излизане от Европейския съюз и НАТО.

Да. Все още времето за заключителния удар не е дошло, но всеки ден, с все по-остра реторика, все по-абсурдна пропагандна, с все по-голямо присъствие по медиите, с все повече сила сред политиците се налагат руските стратегически интереси – и тяхната кулминация в излизане от НАТО и ЕС изглежда да не е далеч.

*Има сведения, че номинацията на българския президент е била оркестрирана от руските служби под ръководството на Института за стратегически изследвания, чийто директор през 2016 г. ген. Леонид Решетников се среща с Корнелия Нинова и ѝ връчва профил на кандидат и стратегия за неговото избиране, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г., а впоследствие информацията бе допълнена и потвърдена от Wall Street Journal.

SHARE