SHARE

Убит е бизнесмен, близък до властта, посред бял ден. Годината е 2018 г. в държавата, която отчаяно твърди, че се бори с мафията и корупцията и се моли всичко да мине тихо по случай председателството на ЕС.

Какви са причините и кой стои зад убийството на Петър Христов – собственик на компанията за млечни продукти “Лактима”, който е сочен за близък до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – не е ясно.

Ясно е обаче, че това е просто кулминация. Имахме атентант срещу данъчен инспектор в навечерието на председателството, шесторно убийство за началото на новата година и днес показно убийство.

Все случаи, които навярно не са свързани помежду си, но никой не вярва, че ще узнаем истината.

“Основните версии са свързани с неговия бизнес, тъй като той е имал разностранен интерес. Проверяваме и личния му живот”, коментира шефът на СДВР Ивайло Иванов убийството на Петър Христов.

Обществото живее в един постоянен страх, защото не вярва на това, което казват разследващите, и че те ще достигнат до някаква истина по нито един казус.

В крайна сметка миналата година имахме истински отрязани агнешки глави пред вратите на Висшия съдебен съвет и развинтени болтове на колата на председателя на Върховния касационен съд. Дори за сполетялото представителите на най-висшите институции на държавата няма отговор какво се случва.

България твърди, че е освободена от своята мафия, а в нея просто има една фасада на европейска страна с върховенство на правото. И от ерозията на институциите една по една започва да прогнива и тази фасада. Къде водеща е некадърността, къде политическият чадър, но днес знаем, че институциите не са способни да проведат разследване и да успокоят обществото, че са способни да установят истината.

Само дни след като световните медии определиха страната ни като изключително корумпирана и пленена от зависимостите на малцина, а българските власти се оправдаха, че това било просто “възприятие за корупция”, имаме убийство в “столицата” на Европейския съюз за следващите 6 месеца посред бял ден.

Всички, които искаха да представят друг облик на страната ни – и даже се възмущаваха от това, което се пише за нея – трябва да посрещнат простата истина – това е България и фалшиви антикорупционни закони и псевдосъдебни реформи не могат да променят нищо.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк

BG71 UNCR 70001522876579

Център за гражданска активност

SHARE