SHARE

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в своя Резолюция 1481/2006 г., свързана с Резолюция 1096/1996 г. и докладите към тях, препоръчва на страните членки да:
„ – предприемат национални осведомителни кампании за престъпленията, извършени в името на комунистическите идеологии, ВКЛЮЧИТЕЛНО ревизия на учебните програми/учебниците/. Да установят ден в памет на жертвите на комунизма и музеи на комунизма. (ама не за възхвала);
– да бъдат насърчени местните власти да издигат паметници на жертвите на комунизма.“ (не да лъскат паметниците на комунизма)

В същите резолюции се казва, че:
„ – давността на престъпленията, извършени от комунистическите режими, може да се удължава;
– че може да се търпи наказателна отговорност за действия, които по време на комунизма не са били престъпления, но „са такива според универсалните принципи на правото, разпознати от цивилизованите нации или съобразно настоящото законодателство“.

Има и доста препоръки за лустрацията, които си струва да се опишат отделно.

Нито една от препоръките не сме изпълнили (освен Ден в памет на жертвите). При някои има мимикрия.

Съветът на Европа има 47 страни членки. Това означава, че когато издаде такива резолюции, те не са плод и мнение на „дясномислещите“ или „либералните“. А са израз на отношението, което свободният свят трябва да има към комунизма – същото като към фашизма и националсоциализма.

Но ние сме по-големи философи. Обясняваме под път и над път, че „не можем да съдим“, „то зависи от гледната точка“ и „добре си бяхме“. Затова ще я миришем тая цивилизация още известно време.

За нас т. 3 от първата резолюция е пророческа:

“Опасностите от провал в прехода са многобройни. В „най-добрия“ случай – олигархията ще управлява вместо демокрацията, корупцията вместо върховенството на правото, организираната престъпност вместо човешките права. В най-лошия – резултатът може да бъде „кадифено“ възстановяване на тоталитарния режим или кървава отмяна на демокрацията“ – 1996 г.

Текстът е препубликуван от блога на автора.
Снимка: Сибирският трудов лагер от системата ГУЛаг

 

SHARE
Любомир Авджийски е координатор на правната програма „Мисия Правосъдие“ към Института за пазарна икономика и е правен анализатор. Една от основните цели на програмата е анализ на правните системи и застъпничество за върховенството на правото в България и Европа.