Преговорите между ЕС и Великобритания продължават

Преговорите между ЕС и Великобритания продължават

SHARE

Преговорите за търговските отношения след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство ще продължат и днес. Това ще стане въпреки поставения от депутатите в Европарламента краен срок до полунощ срещу понеделник да бъде представен текст, така че да има време той да бъде ратифициран до края на „преходния период“.

Съобщението бе направено от главния европейски преговарящ Мишел Барние, който изтъкна, че „преговорите са достигнали решителен момент“. Той обаче не каза нещо, което да засили надеждите на Лондон, че ЕС ще промени значително позицията си през следващите часове на фона на опасенията, че Великобритания се насочва към Брекзит без сделка.

Барние написа в Туитър:

„ЕС остава ангажиран за постигане на честно, реципрочно и балансирано споразумение. Ние зачитаме суверенитета на Обединеното кралство и очакваме същото от него“.

По-рано британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обвини блока, че прави неприемливи предложения за постигане на сделка. И Барние, и Ханкок обаче се съгласиха, че преговорите трябва да продължат след определения краен срок от евродепутатите.

Това означава, че както и преди, и този краен срок няма да бъде спазен и сега се преценява, че евентуално споразумение може да бъде обсъдено на извънредното заседание на Европейския парламент на 28 декември.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.