SHARE

Избори в Украйна и Молдова, които могат да ги пратят в обятията на Кремъл, избори в САЩ, които могат да обезсилят Доналд Тръмп или затвърдят неговия възход, избори на Балканите, които могат да разрешат или възпламенят замразени с десетилетия конфликти и не на последно място като кулминация на този бурен период идва “Битката за бъдещето на Европа” – изборите за Европейски парламент, които няма да имат нищо общо с нито едни досега.

В следващите 10 месеца се задават исторически събития. Политическата карта започна да се преначертава и предстои кулминацията, която ще има последици от бойните полета в Донбас до протестите срещу Тръмп в Калифорния. 

I. Източният фронт – Молдова и Украйна отново се сблъскват с “Големия брат”

Ноември 2018 г. – Молдова може да падне в обятията на Кремъл

В края на 2016 г. освен Румен Радев и Доналд Тръмп проруски кандидат стана президент и в Молдова. И молдовският социалист Игор Додон побърза да се отправи към Путин с желание страната му да се раздели с европейския си път и да стане член на Евразийския икономически съюз на Путин.

Това няма как да стане, докато парламентът е управляван от проевропейската десница и Додон успя да получи само статус на “наблюдател” за Евразийския съюз.

Но сега руските сили са активизирани – ноември тази година идват парламентарни избори, руският патриарх и бивш агент на КГБ идва в страната.

За готовността на проруската левица окончателно да прати страната в обятията на Путин говори и фактът, че по-рано тази година те анулираха избора на проевропейския кмет на столицата Кишинев и насрочиха нови местни избори чак следващата година.

Отправят ли социалистите след изборите Молдова в Евразия, това навярно ще предизвика протести – особено в големите градове и столицата. И ако настъпи молдовски “Майдан”, те искат да са сигурни, че местната власт ще е на тяхна страна.

31 март 2019 г. – Поводът Путин да довърши военната си кампания в Украйна 

В Украйна се задават нови президентски избори през март 2019 г. Ако съдим по предишните – Северна Украйна ще гласува за проевропейския кандидат, а Южна Украйна за проруския. Окупираните територии в Донбас и Крим са изключени от вота.

Този вот обаче със сигурност може да предизвика размирици и да даде повод на Путин да “защити” южните части на страната, като продължи своята инвазия.

Не е ясно и доколко европейските фракции ще се обединят зад един кандидат – без значение дали това е Юлия Тимошенко или настоящият президент Петро Порошенко.

Изборите в Украйна със сигурност могат да предизвикат огромни трусове.

II. Американският фронт – Възходът или падението на Доналд Тръмп?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред две непосредствени заплахи – изборите за Конгрес на 6 ноември 2018 г. и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзките между кампанията на президента и Кремъл.

Понастоящем дори Републиканската партия от време на време се надига срещу своя президент, но това може да се промени на идните избори. Редица стари кандидати на републиканците са изместени от нови верни привърженици на Тръмп. От агресията му към ЕС и НАТО до желанието му да се сближи с Русия – понастоящем президентът не среща голяма подкрепа сред редиците си.

Същевременно, ако демократите спечелят убедително долната камара на представителите, те ясно ще покажат дори на опонентите си, че вятърът не вее в посоката на президента.

Другата заплаха идва от разследването на Мълър, което, ако докаже връзки на Тръмп с Кремъл, може да доведе и до свалянето на власт на американския президент. Мнозина съветници на президента и зам.-мениджърът на кампанията му вече се признаха за виновни и сътрудничат с разследването. Мениджърът Пол Манафорт очаква своето дело за пране на пари през руски канали, а специалният прокурор повдигна обвинения на 13 руснаци за организация и водене на пропагандна кампания и 12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ за кибератаки над опонента на Тръмп и разпространение на тяхното съдържание в ключови моменти за кампанията.

Съвсем скоро се очаква и други съветници на Тръмп да получат обвинения (Роджър Стоун) и изглежда все повече се приближаваме до разкриването на истината за случилото се през 2016 г.

III. Балканският фронт – европейските перспективи пред (Северна) Македония и Босна

Бъдещето на Западните Балкани е неизменно свързано с желанието им да станат членове на ЕС и НАТО, но и силната опозиция от страна на Русия за това – включително опита за преврат в Черна гора от 2016 г., който целеше да осуети приемането на страната в алианса.

23 септември или 7 октомври 2018 г. – (Северна) Македония ще проведе референдума за своето име, който, ако премине успешно, окончателно ще разреши споровете ѝ с Гърция и страната ще бъде приета в НАТО, както и ще се отвори пътят ѝ за кандидатстване в ЕС. Тук отново руската пропаганда е силно активизирана и заедно с ВМРО-ДПМНЕ се опитват да осуетят плановете на премиера Зоран Заев.

7 октомври 2018 г. – изборите в Босна и Херцеговина, след които страната ще трябва да реши своето бъдеще.

Основният проблем на Босна и Херцеговина е, че тя реално няма централно управление, а автономната Република Сръбска е водена от сепаратисти, които искат да се присъединят към Сърбия.

След тези избори трябва да се намери окончателно разрешение за страната, която е в епицентъра на интересите на Сърбия, Хърватия и Албания и не може да поеме към ЕС заради децентрализираната си управа. Възможен е както път на реформи, така и разделяне на страната, което косвено може да доведе до решение и между Сърбия и Косово.

IV. Европейският фронт – битката за бъдещето на ЕС

Октомври 2018 г. – сделка за Brexit и 29 март 2019 г. – Британия напуска ЕС

Ще успее ли Тереза Мей да постигне сделка за напускане на ЕС, или правителството ѝ ще се взриви от междупартийната война на brexiteer-и (за “твърд” Брекзит или никаква сделка) и remainer-и (за “мек” Брекзит). Освен вътрешните проблеми Тереза Мей трябва да посрещне и желанието на ЕС Великобритания да изглежда наказана от тези избори, както и лидерските амбиции на Борис Джонсън и надигащите се презиви за втори референдум.

На цялата тази сага изглежда ще настъпи кулминацията октомври 2018 г., когато Брюксел и Лондон трябва да са постигнали окончателен вариант на споразумение по Brexit.

Развръзката ще дойде на 29 март 2019 г., когато Британия трябва да напусне ЕС, а само два месеца по-късно следват изборите за европейски парламент.

23-26 май 2019 – Битката за Европа

За да си дадем сметка за мащаба на предстоящите събития, е достатъчно само да посочим факта, че бившият стратег на Тръмп и крайнодесен тартор Стив Банън ще основе европейско “Движение”. Целта му е да обедини и координира националистическите евроскептични партии за предстоящите европейски избори през май 2019 г.

Ако досега на изборите за Европейски парламент се гледаше като на странен придатък към националните избори, то предстоящите се очертава да бъдат съдбовни, с невиждана досега кампания – сблъсък между популистките и проевропейските сили, но този вот далеч не е единствен.

Френският президент Еманюел Макрон също се готви да основе ново проевропейско движение, което да обедини център-десни, център-леви и членове на настоящата либерална формация ALDE.

Подобно на евроскептиците, Макрон иска проевропейските сили да имат единна стратегия и обща платформа за изборите.

Крайната левица изглежда също да прави опити за по-единно представяне, като и в нея се надига антиевропейската реторика, а в Германия включително и идеи за “националсоциализъм”.

Двете водещи сили досега в Европа са заплашени от всички фронтове. Социалдемократите изглеждат на изчезващо движение, губещи гласове от популистите в крайното ляво и дясно.

Европейската народна партия засега се очертава да остане първа на изборите, но с по-малко места и силно разделение в самата себе – от Орбан, който е по-близо до евроскептичните сили, до Меркел, която е по-близо до Макрон.

Тези избори ще бъдат по-различни от всички останали и по всичко личи, че от тях до голяма степен ще зависи бъдещето на Европа.

Затова се насладете на слънчевия август, защото след него следват исторически събития, които ще променят съдбата на свободния свят за десетилетия напред.

 

 

SHARE