Предложиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Предложиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

SHARE

Главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, е номинацията на управляващите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това обявиха официално на пресконференция от ръководството на групата на ГЕРБ, както и депутати от ВМРО и от “Атака”.

Номинацията, която е подписана от депутати от трите партии, ще бъде внесена в деловодството на парламента днес. Цацаров беше и в Народното събрание, но си тръгна преди изявлението и не застана на трибуната с политиците, които го предложиха и обосноваваха кандидатурата. Депутати от НФСБ не били подписали предложението.

Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партията на Веселин Марешки “Воля” – депутатът Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили кандидатури не са издигани. БСП трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат, и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран. Срокът за номинации изтича утре.

Според източници на “Дневник” в спецслужбите разговори да поемат поста са водени и с Недялко Недялков – зам.-директор на ДАНС, с Ивайло Иванов – главен секретар на МВР, и с Христо Терзийски – директор на Главна дирекция “Национална полиция”. Те обаче отказали. До днес на обед вариант за поста беше и настоящият депутат и бивш зам. вътрешен министър Красимир Ципов.

Кой е преговарял и още за екипа Гешев – Цацаров

“Разговорите с г-н Цацаров съм ги водил само и единствено аз, защото трябваше да бъде човек – малко или много “синя каска”, да не е обвързан с никакво партийно или политическо ръководство. В момента това, че ние сме се обединили около една кандидатура, не означава, че това е политическа кандидатура”, заяви пред журналисти депутатът от ВМРО Емил Димитров. За нас трябваше да бъде човек, който да е работил и да знае естеството на работата, допълни той. И след това обяви: “Г-н Цацаров е това, което всички останали не са”, като допълни, че той не е искал да се занимава, но го убедили и се съгласил.

От думите му се разбра, че екипът между бъдещия главен прокурор Иван Гешев и Цацаров като шеф на антикорупционната комисия би бил най-добре работещият и това мнение се споделяло от много негови колеги в парламента, а много други се били притеснили. Димитров дори цитира разговори с депутати, които казвали, че за поста е подходящ “или Цацаров, или да не се занимаваме, все ни е едно кой ще бъде друг”. Имаме един главен прокурор и една агенция със сходни функции, допълни Димитров.

Според шефа на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова за председател на комисията трябва да бъде избран български гражданин с високи професионални и нравствени качества и най-малко 10 години юридически стаж. По думите й дали борбата с корупцията да бъде успешна е въпрос, който касае интересите на всички български граждани, тъй като среда, освободена от корупция, привлича инвеститори.

Колегата й Валентин Радев смята, че Цацаров знае къде е разделението на властите и е убеден държавник. На въпрос на журналисти за изказването на главния прокурор за “две сгради, където се вземат решенията за тримата големи”, той каза, че Цацаров го е убедил в разделението на властите, без да се съобразява с партиите.

Депутатът от “Атака” Явор Нотев обяви, че Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Освен това той бил заявил и демонстрирал готовност, заради което можело да му гласуват доверие.

Пресконференцията бе прекъсната, без да бъде отговорено на всички въпроси на журналисти.

Какво каза Цацаров за евентуалната му номинацията

Въпросът за евентуалната номинация на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия бе отправен на 14 ноември веднага след като Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно избра с 20 гласа “за” и 4 гласа “против” Иван Гешев да заеме поста му.

Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и как ще се развие професионалната му кариера Цацаров каза, че все още не е започнал да мисли за пенсиониране, но ако има някакви намерения, ще ги обяви официално.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.