Предлагат удължаване на повечето Covid рестрикции до 31 януари

Предлагат удължаване на повечето Covid рестрикции до 31 януари

SHARE

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., за продължат да действат до края на месец януари с някои изключения. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Какви са изключенията. Предлага се:

 

  • учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина;
  • от 1 януари да отворят детските градини и яслите;
  • от 1 януари да отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;
  • да се разреши местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 часа.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

„Нови 250 милиона. Виждате, че именно и това, което и ген. Мутафчийски каза – здравето и това, което ген. Мутафчийски каза – здравето и, това, че се съобразяваме единствено с мнението на експертите струва и огромни пари за данъкоплатците. Но според мен трябва да се опитаме така да преминем през тези дни“, каза Бойко Борисов.

В началото на съвещанието той посочи, че „обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите и др.“

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от Covid-19 е 18 907.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, каза Костадин Ангелов.

България обаче запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.

Премиерът от своя страна каза, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение:

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“.

 

Борисов разпореди да се разговаря с управителите на големите магазини, за да се предотврати струпването на хора преди и по време на предстоящите празници.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ, посочват от правителствената пресслужба.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.