SHARE

По трескавата активност на лидерите на парламентарните политически сили, преминаваща в агресивна клоунада, може да се съди, че или сегашният коалиционен партньор ще бъде сменян с някой по-готов на еротични фантазии, или че миризмата на предсрочни избори се засилва.

Корнелия Нинова даде заявка, че сегашната управляваща коалиция трябва да си ходи, заради присъствието на “Обединени патриоти” в нея.

Нинова толкова добре поработи по обществения си образ досега, че от устата ѝ няма как да прозвучат сериозно изрази като „принципни позиции“ и както и че няма как тя да изглежда сериозно загрижена за въпросите, които уж искала да обсъжда, отвъд изборните мандати (за комиците е трудно да ги възприемат сериозно в драматични роли), като национална сигурност, демографска катастрофа, здравеопазване и образование.

Това по-скоро прилича на желание да замести *Обединените патриоти” в управляващата коалиция.

Чавдар Николов/Терминал 3

БСП назоваха цената си преди няколко месеца – проф. Ваня Добрева, зам.-председател на БСП-София, подсказа: „БСП би могла да търси партньори, които също искат да измъкнат България от блатото на демографската, икономическата и социалната катастрофа. Аз също смятам, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна, особено след последния доклад за национална сигурност, в който Русия бе посочена като основна заплаха. Това е разделителна линия, която ние няма как да пренебрегнем.“

Щом Сидеров така се е притеснил, а Каракачанов и Симеонов водят сепаративни преговори с БСП, такава вероятност ГЕРБ да смени любовницата в леглото си  очевидное различимо по-голяма от нула, което пък е напълно в стила на неповторимото лъкатушене в балкански и дори европейски мащаб на бистришкия тигър и неуморимия борец за стабилност, европейско развитие и балансьор между велики сили генерал-лейтенант доктор Бойко Борисов.

Защо Борисов би поставял под въпрос или би давал вид, че поставя под въпрос европейската ориентация и членството в НАТО, и то точно по време на председателството, приемайки БСП като партньор? Може би се чувства дълбоко обиден, че европейските пари вече ще идват само срещу гаранции за върховенство на закона. Затова вероятно иска да посплаши малко европейските партньори, че е готов да вдигне залозите и от него нищо сигурно няма да видят, пък ако щат да плащат.

Тъй че, ако настоящият министър-председател е дал някакъв знак, че е готов да преразглежда горното отношение към Русия, НАТО и ЕС, за което още когато се приемаше Докладът за националната сигурност правеше гримаси и подсказваше невербално, че става дума за формален документ, писан просто по задължение, изведнъж се изяснява нервността на Бялата Зл.., на Волен Сидеров, който очевидно има чувството, че зад гърба му, на негова територия, се дели някаква много голяма баница. Защото ако БСП наистина има намерение да замести ОП в управляващата коалиция, то тя би могла да бъде далеч по-ефективната и далеч по-гротескната „Атака“ от самата „Атака“ и естествено, пак на гърба на цивилизационния избор на българите към Европейския съюз и НАТО.

Разбира се, има и друг вариант – Нинова е решила да се поинтересува за евентуалната цена на коалиция на БСП със Симеонов и Каракачанов, въпреки че на думи иска оставката на правителството точно заради тях.

И в двата варианта се вписва поведението на Веселин Марешки, който в резултат на внезапно просветление реши да се бори против членството на България в НАТО, тъй като: а) Русия щяла да ни пази по-добре; б) никой не ни е питал, когато сме влизали в НАТО; в) с парите, с които трябва да се купят нови самолети, можело да се направи държавна верига от бензиностанции, от която всяко българско семейство да печелело по 4-5 хиляди лева на месец!

Но кога ли на Марешки са му пречели здравият разум или елементарната логика да говори глупости със сериозно лице? Просто е решил да се повози на локомотива на ГЕРБ, който прави заплашителни маневри в антиевропейска посока. (Върховенство на правото ли? Ама де-де!)

На тоя фон позабравихме крясъците на Сидеров „да си върнем златото“, от което щели да потекат милиарди за заплати и пенсии. Звучат банално на фона на новите умотворения.

Другото, по-успокоително обяснение за клоунадата е, че върви традиционното преди избори оглупяване на избирателя с пошли сценки.

 

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.