Празнично богослужение за Второ Възкресение

Празнично богослужение за Второ Възкресение

SHARE

Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове. На службата, наречена още Вечерня, за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител. Българският патриарх Неофит участва молитвено в богослужението в столичната митрополитска катедрала „Света Неделя“.

Стотици вярващи изпълниха храма, а по традиция Светото евангелие бе прочетено на няколко различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Службата за Второ Възкресение в митрополитската катедрала “Света неделя” оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, който прочете пасхалното послание на патриарх Неофит и на Светия Синод към българския народ:

“Радостно празнуваме победата и тържеството на живота, постигнати във възкресението, мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Христос воскресе!”.

В патриаршеското и синодално-пасхално послание за Великден се казва, че светът продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и прояви на омраза, да бъде болен, а вечните евангелски ценности са изместени от егоизъм. А особено подходящ за размисъл върху всичко това е имено днешния ден на Христовото Възкресение, се отбелязва в посланието.

То завършва с благословията благодатта, мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите Исус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас.

 

Вярващите се помолиха за здраве и смирение:

„За всички хора, които страдат, и най-вече за здраве, успех и благополучие на целия народ“;

„Това е нещото, което особено в тези тежки времена, в които живеем, е единственото ни спасение и то ни дава сила да продължим напред“;

„Не всичко е забързаното ежедневие. Не всичко е това, което ни дават предметите около нас. Да спрем за малко и да помислим за това какво правим на тази Земя и защо сме тук“;

„Моля се за всички хора по света. Не трябва човек да е егоист и да се моли само за себе си“;

„Един свят празник, в който ние имаме Бог на небето, който ни закриля, който се грижи за нас и който се опитва да ни прави по-смирени и по-добри хора. Той се пожертва за нас“, споделиха вярващите, изпълнили храма.

Спазена беше и традицията да се премерят сили с великденските яйца:

„Разбира се, че яйца и козунаци. Това винаги е празнично“.

„Традиция, която винаги е изпълнена с любов и трепет, най-вече събирането на семейството в тези светли, хубави празнични дни“.

Десетки вярващи присъстваха на празничното богослужение  Второ възкресение в старозагорския катедрален храм „Свети Николай“.

В края богослужението Старозагорският митрополит Киприян прочете посланието, отправено от българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод към българския народ:

“В този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен пътят към спасение и вечния живот. Христос воскресе!”.

Здраве, разум и добро намерение за всички пожела в празничния ден заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, която също беше на тържественото богослужение днес:

“Днес трябва да бъдем добронамерени и да пожелаем светли да бъдат бъднините за всички нас, за целия народ”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.