SHARE

Първа за парите за медии по европейски програми заговорих аз през 2013 г. В качеството си на говорител на служебното правителство и премиера Марин Райков в моя еднолична власт беше да разпределя милиони за тв, радио, сайтове и информационни агенции без обществени поръчки. Оказа се, че това е европейският регламент, извоюван от Берлускони – за електронни медии няма обществени поръчки. Ерго, разпределението им зависи от този, който отговаря за медиите в правителството, ерго – от мен. Ситуацията в европейски мащаб не е променена. Ерго, и в момента е така. Тези милиони зависят от някой с еднолична власт.

След като обсъдих тази ситуация с премиера Райков, решихме, че служебното правителство ще спре всички пари за медии в рамките на своя мандат и ще изпълни само ангажиментите, които са неизбежни по договор и поети от предишното редовното правителство. Не бяхме долюбвани от медиите, вярвам, ще се съгласите от разстоянието на историята. Сега имате известно обяснение.

NOresharski.com беше първата медия, която осветли този проблем:

“Общо 71,6 млн. лв. по всички програми е трябвало да бъдат раздадени до края на този програмен период според качените на единния информационен портал „Структурни фондове на ЕС“ данни.

Според документ, с който NOresharski.com разполага от пожелал анонимност източник, към края на м. февруари над 30 ефирни и кабелни медии и медийни групи с национален обхват са имали да получават 6 млн. лева от рекламни дейности около еврофондовете. По вече сключени договори.

Публикуваните от правителството данни, цитирани и от ежедневника Капитал Daily, посочват, че общата сума за електронни медии за реклама на оперативните програми е почти 25 млн. лева. На практика една четвърт от тези пари предстои да бъдат получени от медиите. Въпросът е дали това няма да стане при определени условия?

Според наш източник съпругата на лидера на БСП и явно таен PR мениджър на властта Моника Станишева се е срещала с ръководителите на звената за връзки с обществеността на разпределящите средства от различните европрограми министерства, а темата е била именно оставащите траншове от парите за комуникация на фондовете. Не знаем дали само е било намекнато, или е казано в прав текст, но внушението е било, че пари ще има само за… послушните. Дадени са били строги инструкции коя медия и при какви обстоятелства следва да си чака парите по информационните кампании за програмите. И естествено остава и голямата закана за въпросните 71,6 млн. лв, които следва да бъдат разпределени.” Целия текст можете да прочетете тук.

В “Черна книга на правителственото разхищение в България“ на фондация “Фридрих Науман”, излязла в началото на 2018, се казва следното:

“6,6 млн. лв. е общата сума, която в рамките само на осем месеца (от 1 януари до 31 август 2017 г.) е платила държавата на 25 регионални и национални радио- и телевизионни групи (виж таблицата). Това показват по- следните данни от публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по европейски оперативни програми. Тези пари са за закупуване на програмно време в телевизии и радиостанции. Най-големи суми са получили двете частни национални телевизии bTV и „Нова“ и обществената БНТ.

Ако към тези 6,6 млн. лв. добавим допълнителните услуги като изработка на рекламни материали и логистика по събития, проследим справката за отпуснати средства към медии до първи януари 2018 г., сумата със сигурност ще набъбне още и ще надхвърли 12 млн. лв. (в нея влизат всички плащания през периода, като някои от тях са по договори със стари дати). Отчетите на комуникационните стратегии по оперативните програми все още не отчитат печатните медии и електронните сайтове, защото тях законът ги задължава да участват в конкурс, за да получат финансиране от държавата. Въпреки че от година и за тях има правила и условия, на които да отговарят, за да получат пари от европейските програми.

Пикът на държавното финансиране на медии е през 2013 г., когато 32 млн. лв. европейски средства са раздадени за реклама на еврофондовете. От март 2015 до януари 2016 г. сумата е три пъти по-малка – 11.4 млн. лв. Справката към октомври 2017 г. показа 6,6 млн. лв. от януари до август 2017 г.” Целия текст можете да прочетете тук.

Да, държавата подчинява медиите чрез европейските пари и това не е новина. Новина е, че тя вече създава медии с тези пари.

Междувременно Домусчиев купи “Нова телевизия”. Телевизията с най-много държавни помощи под формата на разпределени европейски фондове за последните години.

* Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.