Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

SHARE

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май 2020 г., съобщи правителствената пресслужба.

В съобщението се казва, че България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет, посочва още правителствената пресслужба.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.