Пожар увеличи радиацията край Чернобил 15 пъти над нормата

Пожар увеличи радиацията край Чернобил 15 пъти над нормата

SHARE

Горски пожар, бушуваш вече втори ден  в Чернобилската зона на отчуждение, е обхванал площ от 100 хектара. Радиацията в епицентъра на пожара надхвърля допустимите граници, предаде ТАСС, позовавайки на съобщение във “Фейсбук” на и.д. председател на Държавната екологична инспекция на Украйна Егор Фирсов.

 

Пожарникарите продължават да се борят с огъня, който избухна в Чернобилската зона. Ситуацията е сложна. Пламъците  обхванаха още 20 хектара в Чернобилската зона, вече горят повече от 100 хектара. Както често се случва тук, някой е подпалил сухата трева и след това огънят се разпространил и към дърветата… “, се казва в съобщението.

При безопасна радиационна норма от 0,14, посочва  Фирсов, дозиметърът показва 2.3 в епицентъра на пожара, а на краткия клип, който е публикувал във “Фейсбук” се вижда, че уредът му показва между 2.39 и 2.60. Тези стойности са повече от 15 пъти над допустимите.

 

Във връзка с инцидента Фирсов призова депутатите от Върховната Рада да увеличат наказанията за причиняване на горски  пожари.

Пожарът е избухвал в събота, 4 април и на помощ е повикана и авиация.  Неутрализирането на огъня се усложнява от увеличения радиационен фон в определени зони на горене, но в момента няма заплаха за населените места.  Гасенето продължава.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.