Посолството на САЩ очаква пристигането на постоянен юридически съветник

Посолството на САЩ очаква пристигането на постоянен юридически съветник

SHARE

Посолството на САЩ в България нито потвърждава, нито отрича, че премиерът Борисов сам е поискал от американската страна да изпрати в посолството си в София постоянен юридически съветник.

Тази седмица на въпрос от водещата на предаването “Лице в лице” по бТВ: “Не е ли озадачаващо американците да изпращат специален човек, в нашето посолство тук, който да отговаря за върховенството на закона у нас и за свободата на медиите. (…) Защо изпращат този човек?”, Борисов отговори: “Защото аз съм поискал да пратят човек”.

От изказването на Борисов не стана ясно дали един човек ще следи и двете теми – медиите и правосъдието.

Ако наистина българската страна е поискала подобен съветник в американското посолство, то не е ясно кога се е случило това.

За постоянен юридически съветник в мисията на САЩ у нас официално се говори от февруари тази година. Тогавашният посланик Ерик Рубин обясни в интервю за Свободна Европа, че преди 11 години американската страна е изтеглила от България офиса на съветниците по правните въпроси – служители от американското Министерство на правосъдието. Това се е случило в навечерието на приемането на страната в Европейския съюз. През февруари Ерик Рубин обясни, че заради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството на САЩ в София отново ще пристигне специалист по въпросите на правосъдието.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.