SHARE

Един нечистоплътен вътрешно и външно човек, Вежди Рашидов, бивш министър на културата в предишното правителство на Борисов и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии, е заявил днес пред един вестник: “Бойко Борисов има една “вина” – толерира свободата на словото.”

Рашидов не е просто речовит пияница, седнал в кварталната кръчма в трафопоста на панелен блок в краен ЖеКа (въпреки очевидната прилика). Шеф е на медийната комисия в българския парламент. Изцяло в унисон с твърдяната си “компетентност”, този представител на управляващите обвинява премиера в “толериране на свободата на словото”.

Едно на ръка, че последното, в което премиерът ни може да бъде обвинен, е, че “толерира свободата на словото”. Не възприемайте моите думи за чиста монета. Вижте фактите! Откакто Борисов е начело на изпълнителната власт в страната, KLETA MAJKA BALGARIQ се срина в класацията на свободата на словото на “Репортери без граници” на последно място от страните в ЕС и във втората половина на държавите в света – 111-о!

Да атакуваш свободата на словото през XXI в. от позицията на председател на комисията в титуляря на законодателната власт на страна – членка на ЕС, е тежко обществено провинение. Но не и в БГ! На Територията можеш да продължиш да си къркаш, да си пушиш пурите и да си бъркаш в носа (любимите занимания на Рашидов).

Давам си сметка, че вече всички знаем, че от Рашидов може да се очаква да изрече или да направи всичко. Но как се стигна дотук? Дали не е заради факта, че въпросният Рашидов е гнусен агент на бившите тоталитарни служби? Говори се, че скриването на досието на този борец срещу “толерирането на свободата на словото”, както и на друг негов колега, известен в публичното пространство като ЦвЦв, са едни от най-важните мръсни поръчки, изпълнени от Комисията по досиетата. (А някои уважавани от мен приятели намират за уместно да славословят тази Комисия!)

SHARE
Румен Петров, адвокат. Магистър по право от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Консул на България в посолството в Лондон 2000-2003 г.