Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката...

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката за F-16

SHARE

Херо Мустафа

Това не е възнаграждение за покупката на бойните самолети F-16.” Това изтъкна американският посланик Херо Мустафа за предстоящата в понеделник среща в Белия дом между президента Доналд Тръмп и българския премиер.

 

“Двустранните ни отношения се развиват във възходяща посока”, заяви тя и веднага повтори този израз, за да подчертае колко държи на тази оценка.

 

В първата си програмна политическа реч, произнесена на бизнес-закуска на Американската търговска камара в България (AmCham), тя обясни трите водещи приоритета, които ще следва в следващите 3 години от започналия преди месец неин мандат в София. Мустафа не пропусна да спомене, че за разгръщане пълния потенциал за двустранни отношения “трябва да може да се разчита на правораздавателната система”. “Това изисква и свободни, динамични медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси и да принуждават всички участници в тях – частни и от властта – да се държат честно и отговорно.”

“Оставям лидерите на нашите страни да говорят сами, но съм убедена, че това ще е позитивна и продуктивна визита”, каза още Мустафа. “Срещата е възможност за лидерите ни да се срещнат, да отбележат силата на двустранните ни отношения, но и да ги издигнат на ново равнище. Защото точно от това имаме нужда всички.” Според нея Тръмп и Борисов се очаква да обсъдят сътрудничеството по въпросите на сигурността, взаимната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона, българската енергийна сигурност и други въпроси.

На първо място във визията си за следващите 3 години Мустафа постави “Да изградим България като реален енергиен хъб”. Вторият ѝ приоритет е в следващите 3 години България да напредне в интегрирането си с водещи икономически институции, включително еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Третият е страната да постигне значителен напредък във върховенството на закона и борбата с корупцията.

 

Ето какво каза в словото си посланик Мустафа:

 

“Трябва да извлечем максималното и заедно да работим към цели, които са постижими. С комбинираната сила на визията и частния сектор можем да подготвим следващото поколение служители за работните места на бъдещето, да изградим по-силни общности и семейства тук, в България и можем да изградим икономически връзки през Атлантика, което знам е и сред приоритетите на AmCham. От това ще имат полза и българите, и американците.

 

Какво трябва да се стремим да постигнем, докато работим за една по-стабилна и просперираща България?

 

На първо място е да изградим България като реален енергиен хъб. България има потенциал да бъде солиден газов и енергиен пазар за района и поради това трябва да подкрепяме усилията на страната за енергийна независимост и устойчивост, за да не е повече зависима от един доставчик на енергия. САЩ ще работят с българското правителството, с партньорите и другите държави от района, за да открием достъпа на Балканите до втечнен природен газ.

 

В конкуренцията трябва да се понижат цените за българската индустрия и потребители. САЩ също така искат да изпратят тук специалисти, които да проучат възможностите за разработване на българския ядрен енергиен сектор, включително с посещения в Белене и Козлодуй.

 

Второ, в следващите 3 години България трябва да напредне в интегрирането си с водещи икономически институции, включително еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и голям потенциал да бъде важен член в няколко много важни регионална и глобални институции.

 

Трето, България трябва да постигне значителен напредък във върховенството на закона и борбата с корупцията. След 3 години България може да бъде най-привлекателната дестинация в района за американските компании.

 

Измерваме напредъка на България чрез конкретни критерии. В момента Световната банка поставя страната в свой доклад на 59-то място (бел.ред. – Има се предвид докладът Doing Business 2019). “Трансперънси интернешънъл” поставя България на 77-о място (бел.ред. – Има се предвид най-новият доклад на организацията за възприятие за корупцията). И двата рейтинга са прекалено ниски. Нека се стремим България значително да подобри позициите си в двете класации. Сега е моментът за това.

 

Ще ме попитате защо съм толкова оптимистично настроена? Според мен имаме подреждане на съзвездие от фактори.

 

Мисля, че е налице политическа воля, има една нация, готова да продължи напред и да постигне качествено по-висок начин на живот и стандарт. Има регион, който очаква България да бъде лидер. И има стабилна макроикономическа картина с много пространство за растеж.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.