SHARE

След вчерашната изумителна среща и пресконференция на Доналд Тръмп и Владимир Путин бившият посланик у нас (2002-2005 г.) и помощник главен секретар на НАТО Джеймс Пардю направи коментар, публикуван първо в Democrat-Gazette със заглавие “Пудел на Путин или некадърен хулиган”, визирайки американския президент. 

Доналд Тръмп, манхатънският строителен далавераджия без никакъв военен или дипломатически опит, унищожава отношенията и институциите, критични за американската национална сигурност. Във възмутителните си изпълнения на Г-7 в Канада и по-скорошното на върха на НАТО в Брюксел Тръмп се подигра на НАТО и пренебрегна демократичните ни съюзници в Европа.

 

След като този петък Департаментът по правосъдие обвини 12 руски офицери от разузнаването за намеса в изборите на САЩ през 2016 г., всяка приятелска лична среща с Владимир Путин непосредствено след конфронтационната среща на НАТО щеше да направи Тръмп да изглежда като пудел на Путин.

За повече от 70 години Съединенуте щати бе знаменосецът на демокрацията по света. Международната сигурност, изградена след Втората световна война от САЩ и европейските демокрации, създаде взаимна сигурност и възпрепятства и задържа Съветския съюз, както и други заплахи. Тази структура позволи на САЩ и демокрациите да процъфтят и да се разраснат в сигурна среда, докато тирани и насилници се бориха за оцеляването си.

Този международен ред, родил се из кръвта на хиляди американски войници по време на Втората световна война и създаден от личности като Хари Труман и Джордж Маршал, постави НАТО като централен елемент на водената от Америка система за сигурност.

Дуайт Айзенхауер бе първият върховен съюзнически командир на НАТО. До Тръмп демокрациите бяха нашите най-важни съюзници и НАТО получаваше пълната подкрепа на всеки американски президент – като Труман, Айзенхауър, Кенеди и Роналд Рейгън.

Рейгън с НАТО зад гърба си мирно победи Съветския съюз. 

Имат ли Съединените щати и европейските демокрации различия и несъгласия? Разбира се, но те се решават вътре в демократичното семейство и никога не заплашват самото съществуване на организациите, които ни носят сигурност. Трябва ли държавите от НАТО да отделят повече за отбрана, както президентите от Клинтън до Буш настояваха с години наред? Да, но това не е достатъчно основание да взривиш организацията.

НАТО е договорна отговорност за обща отбрана с процедури, оборудване и командни структури на място. Коалициите на доброжелатели обикновено са слаби, придирчиви и не могат да се сравняват със способностите на НАТО.

Трябва да направи сметката, преди да отписва ключови съюзници. Във Втората световна война Съединените щати имаха ок. 12 млн. души в униформа. По време на корейската и виетнамската война мащабът бе между 3 и 5 милиона наборна служба. Днес доброволната американска армия имад малко над 1 млн. воиници. Всеки значим конвенционален конфликт в Европа или Азия със сигурност почти незабавно ще погълне нуждата от човешки капитал, ако САЩ трябва да действат без значителна подкрепа на съюзнически воиници.

Едностранните интервенции на САЩ в кризи не работят, освен когато американците са готови да платят висока цена в кръв и пари.

Друг ключов момент бе отвращението на Тръмп към демократичните му съюзници, докато се прехласваше по типове като Путин и Ким  Чен Ун. Посетих няколко европейски столици през 2018 г. и реакцията към Тръмп от всички слоеве на европейското общество бе една и съща – шок към враждебността на Тръмп към тях и несигурност за бъдещето на демокрацията.

“Винаги сме гледали към Америка и демокрацията ѝ. Никога не сме мислели, че нещо като Тръмп може да се случи на Съединените щати”, бе най-често посланието.

Всичко, което Тръмп прави в международен план, е да играе в ръцете на Путин и Си Дзинпин от Китай – унищожението на НАТО и трансатлантическите отношения, твърденията за корупция, отказът да защити американските и европейските избори пред лицето на намесата на Русия и атаката на ключови институции за демокрацията в Съединените щати. Предшествениците на Путин в Кремъл – от Сталин до Брежнев – не биха могли да си представят толкова изумителен, самосътворен разпад на американското влияние и отношения в сферата на сигурността.

Дали Доналд Тръмп е лично компрометиран от руснаците засега в обществото не знаем. Той със сигурност действа така, но за по-нататъшна оценка трябва да изчакаме резултатите на разследването на Мълър.

Ако не е компрометиран, то той е некомпетентен хулиган, който разрушава международното лидерство на Америка и бъдещата сигурност на нацията ни. Само изборите през ноември могат да ни дадат шанс да ограничим властта му чрез гласуване и да започнем да възстановяваме международното лидерство на Америка – толкова критично за бъдещето ни.

P.S. В допълнение към написания коментар – никога съвременен американски президент не е изглеждал толква неподготвен, объркан и слаб, колкото Тръмп на пресконференцията в Хелзинки с Путин. Тръмп е напълно надигран.

Карикатура: Rod Emmerson

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.