Пощите ще разпространяват печата от март, след фалита на “Лафка”

Пощите ще разпространяват печата от март, след фалита на “Лафка”

SHARE

Български пощи” ще разпространява печатните издания на територията на страната от първия работен ден на март.

Правителството възложи на държавното дружество да започне разпространението от 24 часа на 1 март. В решението се посочва, че пощите ще организират необходимите взаимоотношения с издатели.

Още през ноември миналата година държавата заяви готовност да се включи в разпространението на периодичния печат, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе дейността от частните компании (80% от този бизнес се контролира от дружества, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски). Тогава Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000.

В неделя (23 февруари) фалит обяви веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната. Официалното съобщени сочеше като причина спирането на бизнеса с лотарийните билети, след като управляващите промениха Закона за хазарта и държавата монополизира този бизнес.

В решението на правителството от днес се посочва, че в срок до шест месеца след започването на разпространението на печата “Български пощи” трябва да представи доклад за изпълнението на дейността. В него следва да се включат и евентуалните допълнителни организационни и финансови мерки.

Възлагането на “Български пощи” ЕАД да извършва разпространението на печатни издания на територията на страната е в съответствие със Закона за публичните предприятия, който предвижда, че на публичните предприятия могат да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика, се казва още в решението.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.