Португалия планира минималната заплата да бъде 635 евро

Португалия планира минималната заплата да бъде 635 евро

SHARE

Португалското правителство на малцинството на Социалистическата партия представи днес предложение за повишаване на месечната минимална заплата с близо 6 процента до 635 евро догодина, предаде “Ройтерс”.

Дори с увеличението минималното възнаграждение ще остане най-ниското в Западна Европа. Премиерът Антониу Коща обеща да вдигне месечния минимум с 25 процента до 750 евро до 2023 година, когато миналия месец започна втория си мандат.

Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а положението със заетостта на 890 хил. души миналата година бе определено като “несигурно”. С този термин се означават нестандартни форми на заетост, включително временна работа и работа на срочен договор.

Лявоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на силен икономически растеж и намаляване на бюджетния дефицит, спечели изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в парламента, но не успя да постигне мнозинство.

Съгласно правителственото предложение по-високата минимална заплата ще влезе в сила от 1 януари 2020 година. Всяка година ще се прави преглед и ще се договарят увеличения, докато целта от 750 евро месечен минимум не бъде постигната през 2023 година.

Между 2015 година, когато социалистите дойдоха на власт, и 2019 г. минималната заплата в Португалия се е повишила с 14 процента от 505 до 600 евро. За сравнение, в съседна Испания тя е 1050 евро.

Португалия остава сред страните с най-голямо неравенство в доходите в ЕС, посочи правителството.

Според анализатори несигурността на работните места е сред големите проблеми в националната икономика. Португалската икономика е в етап на охлаждане, след като през 2017 г. отчете най-силния растеж от близо две десетилетия и се възстанови от дълговата криза, наложила на страната да потърси международна помощ, припомня “Ройтерс”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.