Пореден нов опит летището в Пловдив да бъде отдадено на концесия

Пореден нов опит летището в Пловдив да бъде отдадено на концесия

SHARE

До края на годината предстои да бъде обявена отново концесията на летище “Пловдив”, съобщи на туроператорски форум в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНР.

Има сериозен интерес към нея от инвеститори, каза Ангелкова, но не навлезе в подробности, тъй като въпросът бил в компетенциите на транспортното министерство.

Преди година правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков. До решението на кабинета се стигна, след като консорциумът между “Хайнан” и “Пловдив еърпорт инвест” обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата. Вторият претендент за летището беше “Консорциум Летище Пловдив”, съставен от “Тракия икономическа зона” и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край града. Те обаче се отказаха да обжалват прекратяването на процедурата.

Наскоро премиерът Борисов заяви виждането си за летището в града като бъдещ хъб за износ на стоки, който ще се използва от всички страни на Балканския полуостров. Предпоставка е изграждането на пътя Пловдив – Асеновград и на околовръстното на Пловдив.

Днес Ангелкова отбеляза, че смяната на стопанина ще привлече повече полети както към област Пловдив и туристи в курорта Пампорово.

Според Ванко Иванов от управителния съвет на Съвета по туризъм летището може да се превърне в база на нискотарифните авиопревозвачи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.