SHARE

“Нито една държава – членка на ЕС, не е стигала толкова далеч в подчиняването на съдилищата на изпълнителната власт, колкото полското правителство. Случаят на Полша е тест дали е възможно да се създаде правосъдна система по съветски стил, където контролът на съдилищата, прокурорите и съдиите е в ръцете на изпълнителната власт и една-единствена партия – в държава, членка на Европейския съюз”, започва доклад на Пьотр Бурас – начело на варшавския офис на Европейския съвет за чуждестранни връзки; Гералд Кнаус – председател на “Инициатива за европейска стабилност”, базирана в Берлин, и ideaForum, pro bono тинк-танк към фондацията “Стефан Батори”. Докладът е озаглавен “Където правото свършва: сривът на върховенството на правото в Полша и какво да направим”.

“През декември 2017 Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да определи дали има “ясен риск за сериозни щети на върховенството на закона, нанесени от Република Полша”. Комисията предупреди, че в Полша конституционността на законите “не може повече да бъде потвърдена и гарантирана от независим конституционен съд”, продължава докладът. В неговото резюме се съобщава, че на 3 април 2018 нов закон за полския върховен съд влезе в сила, като Венецианската комисия отправя предупреждение, че промените напомнят институциите, съществували по времето на Съветския съюз и сателитите му.

“Върховентството на правото в Полша е увредено системно вследствие на натрупалите се през последните две години законови промени”, пише в доклада, позовавайки се на оценка на ирландски съдия от Висшия съдебен съвет на Ирландия.

Докладът обстойно разказва случилото се в Полша от избирането на Анджей Дуда за президент през 2015 г., след като Ярослав Качински спечели изборите шест месеца по-рано същата година. И двамата са членове на партията “Право и справедливост”. “Тъй като половината от електората не гласува, “Право и справедливост” спечели с 37,6% от всички гласове […] До края на годината партията контролираше президентството и парламента в първото еднопартийно правителство след края на комунизма.”

“Право и справедливост” имаше мандат за управление. Вместо това партията процедира към тоталното сриване на конституционната структура на Полша. Това доведе до безпрецедентна конфронтация с Европейската комисия, гарант на споразуменията на ЕС.”

Докладът подчертава, че не бива да се подценява сериозността на настоящата криза за върховенството на правото в Полша и последствията, които това може да има за Европейския съюз като цяло. Авторите подчертават, че дори Унгария на Орбан не си е позволила подобен контрол над правосъдието, какъвто се наблюдава в Полша. Именно това превръща случая на Полша в тест дали е възможно да бъде създадена съветска система на управление в държава – членка на ЕС.

Вторият аргумент на доклада е, че “Право и справедливост” има конкретна стратегия, що се отнася до критиката на европейските институции. Тя се състои в това да “увърта, да заблуждава и да избягва каквито и да било смислени отстъпки. Полското парламентарно мнозинство множество пъти е заявявало амбицията си да унищожи всякаква възможност за независими съдилища, които да контролират действията му. Същевременно те отричат, че има някаква разлика между демокрацията, която те градят, и това, което съществува в ЕС”.

Според авторите случващото се в Полша е заплаха за законовия ред в ЕС и за дългосрочната политическа стабилност. Националните и европейските законодателства в ЕС са толкова свързани както на национално, така и на транснационално ниво, че те създават една обща структура, от която не може да изчезне толкова огромно парче, без тя да се разпадне, пишат те.

Към юни 2017 девет от петнайсетимата членове на Конституционния съд са назначени от “Право и справедливост”, продължава докладът. Междувременно Конституционният съд се е противил на промените на партията в продължение на повече от година, преди да бъде на практика подменен. Върховният съд на страната също се е противопоставял, но е бил игнориран. Националният съвет на съдиите също е оказал съпротива, докато повечето от членовете му са били освободени и заменени. Полският омбудсман продължава да надига глас, но той вече е бил заплашен от парламентарното мнозинство, както и от незаконно назначения нов вицепрезидент на Конституционния съд. Загриженост изразяват съдийски асоциации, асоциации на адвокати, опозицията и множество граждански организации.

“В крайна сметка нито един от тях не успява да спре легалния булдозер на партията […] Критиката беше представена като предателство в медиите, подкрепящи правителството. Опозицията в парламента бе обрисувана като непатриотична. Критичните НПО-та бяха атакувани.”, докладът рисува картина, която ужасяващо прилича на българската.

“Това повдига притеснителен въпрос: каква е ползата от европейските конвенции, споразумения и съдилища, щом те не могат да защитят независимостта на съдебната система от подобна агресивна атака?”

“Последните години доказаха, че инструментите, с които комисията разполага, са слаби, почти подканващи всяко едно правителство, решено да нарушава принципите, да играе на котка и мишка с комисията.” И полското правителство ясно заяви на комисията колко малко се вълнува от това, заключава докладът.

Време е за действия, призовават те. “Върховенството на закона е неразривна част от съществуването на Европейския съюз. Член втори от Договора за Европейския съюз казва ясно, че “Съюзът е основан на ценностите и уважаването на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенството на закона и зачитането на човешките права.”

Съставителите казват, че залогът днес е бъдещето на Европа като проект, който се базира на принципи като върховенството на закона, разделението на властите и човешките права.

И не бива да губим време.

 

Целия доклад може да прочетете тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.