Полша ще гласува за президент на 10 май

Полша ще гласува за президент на 10 май

SHARE

Президентските избори в Полша, които ще решат дали управляващите евроскептици ще продължат с политиката си, критикувана от Европейската комисия, ще започнат на 10 май.

На тях ще бъде определено кой да е държавният глава, който има право да блокира с вето закони, одобрени от парламента.

Анджей Дуда, подкрепян от националистическата “Право и справедливост”, в момента може да събере малко под 42% от гласовете на първия тур, сочи проучване за седмичника “Политика”. Ако не успее да увеличи популярността си до поне 50%, той ще трябва да отиде на балотаж на 24 май, където победителят е събралият най-много гласове.

Сред потенциалните кандидати на опозицията са Малгожата Кидава-Блонска от дясноцентристката “Гражданска платформа” и Роберт Биедрон от коалиция на левицата.

Във вторник Дуда подписа закон, който според Брюксел запушва устата на съдии, критични към реформи на правителството в правораздаването, припомня “Ройтерс”. Варшава е в остър сблъсък с Еврокомисията и по въпроси като миграцията и климатичните промени.

“Право и справедливост” победи на парламентарните избори през октомври с обещания за щедри социални плащания, с които да повиши стандарта на живот близо до този на западните членове на ЕС. Сега партията контролира Сейма, долната камара, но не и Сената.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.