“Политико”: България заслужава санкции като Унгария и Полша

“Политико”: България заслужава санкции като Унгария и Полша

SHARE

От години провалите на правовата държава в България убягват от същия контрол на ЕС като в Полша и Унгария, защото Борисов избягва всякаква идеологическа война срещу Брюксел и винаги се стреми да парадира своята лоялност на европейската сцена към германската канцлерка Ангела Меркел и Европейската народна партия, пише днес в анализ брюкселското електронно издание “Политико”, цитирано от EurActiv.

 

Способността на Борисов да се измъква от международната критика обаче се изчерпва, а кризата в България дори започва да бие тревожни камбани в редиците на християндемократите на Меркел, отдавна считани за покровители на партията ГЕРБ на Борисов.

 

“За мен е ясно, че трябва да разговаряме сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви “ако” и “но “, казва пред “Политико” Гюнтер Крихбаум, християндемократ, председател на Комисията по европейските въпроси на Бундестага. “Тези неща са неприемливи. Присъединяването на България към ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания, а гражданите на България сега се чувстват измамени, че ще имат достъп до плодовете на членството в ЕС.”

Детлеф Мюлер, заместник-говорител по политиката за демокрация в Социалдемократическата партия (ГСПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в още една Унгария. “Германия трябва да обърне повече внимание на държави като България по време на своето председателство на Съвета на ЕС”, каза той. Неговата партия, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, вече изрази подкрепата си за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

Нарастващите опасения за България сега са видими и в Европейския парламент. Миналата седмица неговата работна група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права проведе заседание при закрити врати за България, което обсъди теми като дейността на главния прокурор и ролята на еврофондовете за генериране на корупция.

Евродепутатите от групата за наблюдение искаха да запазят поверителността на детайлите от заседанието, но няколцина заявиха публично, че България заслужава по-внимателна проверка.

 

“Не говорим достатъчно за България”, каза Катарина Барли, социалдемократ, бивш германски министър на правосъдието, която сега е заместник-председател на Европейския парламент.

 

На въпроса дали ЕС трябва да подложи България на същия контрол като Полша и Унгария германският евродепутат Сергей Лагодински отговори: “Разбира се”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.