SHARE

Миналата седмица главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс бе на посещение в българската столица и срещата му с министър-председателя Борисов бе отразена в едно от най-влиятелните сред Вашингтон и Брюксел издания – Politico. Напомняме, че главният прокурор Сешънс, също така си направи отвод по разследването на Робърт Мълър за връзки на Русия с кампанията на Доналд Тръмп заради контактите си с руския посланик, които отричаше да направи публични. 

Публикуваме материала на Джош Майър от Politicо. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

На посещение в България по повод организираната престъпност и други въпроси за транснационалната сигурност, главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс се срещна във вторник [22.V] с българския министър-председател Бойко Борисов – за когото вече повече от десетилетие има твърдения на САЩ за сериозни връзки с мафията.

Сешънс е в България за среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на САЩ и Европейския съюз, за да участва в пленарни заседания по въпросите на организираната престъпност, киберпрестъпността, борбата с тероризма и сигурността на границите. България пое за първи път ротационното председателство на ЕС на 1 юни, което даде на Борисов специални отговорности по отношение на наказателното правосъдие в ЕС.

Колоритният премиер и бивш шампион по карате отдавна гради образа си на борец срещу престъпността в България в стил „Батман“ и от време на време изтъква подкрепата си за Вашингтон и усилията на САЩ в борбата с организираната престъпност. Но Сешънс може би се е почувствал особено неловко при срещата си с Борисов, като се има предвид водещата роля на главния прокурор в шумно рекламираната инициатива на президента Тръмп за борба с транснационалната организирана престъпност.

Служител на Департамента по правосъдието отказа да коментира дали Сешънс е бил информиран за миналото на Борисов, като обясни, че департаментът „не коментира вътрешна информация“. В изявление Департаментът на правосъдието заяви, че Сешънс се е срещнал с Борисов в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и че диалогът е бил фокусиран върху „общия ангажимент на двете нации за борба с международния тероризъм, киберсигурността, трафика на наркотици и трафика на хора“.

Изявлението на Департамента по правосъдие не споменава конкретно организираната престъпност, но казва следното: „Главният прокурор и премиерът обсъдиха и други сфери на сътрудничество между двете страни в областта на правоприлагането, включително екстрадиция и правна взаимопомощ“.

Сешънс не е първият високопоставен държавник на САЩ, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го покани в Белия дом през 2012 г. Бившите директори на ФБР Джеймс Коуми и Робърт Мълър също са се срещали с него.

Служителят на Министерството на правосъдието, който поиска да остане анонимен, отбеляза, че и двамата държавни секретари на Обама, Джон Кери и Хилари Клинтън, са се срещали с Борисов. Той добави още, че Сешънс се е срещнал с Борисов, защото той е „демократично избраният лидер на България“ и заради ролята на България в ЕС.

Предполагаемата връзка на Борисов с десетки убийства, свързани с мафията в бившата комунистическа страна, обаче беше достатъчна, за да накара Мълър да откаже среща с него през 2005 г., въпреки че по това време той беше най-висшият представител на правоохранителните органи. В крайна сметка Мълър се срещна с Борисов, след като бе подложен на натиск от Белия дом по времето на Буш-мл. Когато двамата отново се срещнаха в София през 2011 г., Мълър изглеждаше като да няма голямо желание да се усмихва по време на фотосесията с Борисов, който е известен с това, че обича да споделя снимките си с водещи международни фигури в сектора на сигурността.

През 2006 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли предупреди в класифицирана американска дипломатическа грама, че Борисов е изгряваща политическа звезда, но също така и човек, който е „замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки връзки с “Лукойл“ – руската държавна енергийна компания – „и с руското посолство“.

Байърли твърди, че Борисов, който по това време е кмет на София, е замесен в скандали с източване на гориво, с незаконни афери с “Лукойл” и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Той също така заяви, че Борисов е използвал предишната си позиция на началник на МВР, „за да прикрие престъпни деяния“, а жената, с която съжителства, управлява голяма българска банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Оттогава Борисов вече три пъти се изявява като министър-председател. Той отхвърля всички твърдения за непочтеност. Запитан за сведенията за предполагаеми връзки на Борисов с организираната престъпност, представител на българското Министерство на външните работи каза пред Politico: „Дори не съм чувал за тези слухове“.

В последните години някои официални лица от ЕС заявяват, че Борисов изглежда по-ангажиран с усилията за борба с престъпността, главно защото България се опитва да овладее все още широко разпространените корупция и организирана престъпност, за да бъде приета в Шенген.

По време на срещите във вторник служители на Департамента по правосъдие също така са настояли България да екстрадира в САЩ петима българи, обвинени в износ на части за самолети за националната авиокомпания на Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ, съобщи служител на Департамента за Politico.

Главният прокурор на България е заявил през април, че шансът България да сътрудничи за това е „минимален“, тъй като има „недостатъчни законови предпоставки“ за екстрадирането според репортаж на Reuters. Служителят на Департамента по правосъдие отказа да коментира дали управляващите в България са смекчили позицията си по въпроса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.