Полицията призова гражданите да ѝ посочват провокаторите на протестите

Полицията призова гражданите да ѝ посочват провокаторите на протестите

SHARE

Послание към гражданите да не се поддават на провокации по време на протестните шествия отправи зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ Антон Златанов на извънреден брифинг. Той благодари на гражданите че сами изолирали провокаторите и призова и в бъдеще да ги посочват на полицията, с което помагали за опазване на реда.

 

Имало данни за организиране на групите, които провокирали, но зам.-директорът, под предлог, че не може да изнася операгивна информация, не отговори кой е организирал тези групи и има ли арестувани от тях, което е в задълженията и правомощията на полицията, не на гражданите.

 

Комисар Златанов уточни, че митингите не са съгласувани със Столичната община, но полицията се отнася с разбиране към правото на гражданите да протестират, както се отнася и към правата на онези, които не се включват в протестите. Оттук произтичат и изпитанияата пред силите на реда и тяхната отговорност , обобщи зам.-шефът на Столичната дирекция. В знак на добронамереност към правата на гражданите полицаите носят на униформата си надписа “Антиконфликт”.

Група от еднотипни момчета, които се хвърлиха да се бият с полицейския кордон пред Министерския съвет беше забелязана от разпространените видеа на втория ден на протеста – 10 юли, за разлика от първия ден, когато протестът в подкрепа на президента беше напълно мирен. На След втория протест МВР съобщи, че са били арестувани 18 души, но и досега няма огласена информация кои са те и дали са от агресивната група, която нападна полицаите.
Същата вечер групичка подобни момчета близо до Софийския университет беше оставена /не беше възпрепятствана/ от полицията и рязко зави към площад “Ал. Невски”, където привържениците на ГЕРБ се качваха на автобусите за отпътуване от София. Така стана възможно в телевизионните новини да бъде съобщено, че протестиращите в подкрепа на президента са нападнали поддръжниците на правителството.

 

Очакванията, че на брифинга на СДВР тези въпроси ще бъдат изяснени, не се оправдаха.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.