Полемики около въвеждането на пълна карантина в Англия

Полемики около въвеждането на пълна карантина в Англия

SHARE

Решението на британския премиер Борис Джонсън да наложи от четвъртък пълна карантина в Англия за четири седмици породи големи дискусии. Той бе критикуван от авторитетни фигури в собствената му Консервативна партия, но същото време се чуват и гласове, че карантината трябва да бъде удължена, ако се налага, и в нея да бъде включено и затварянето на училищата.

Вицепремиерът Майкъл Гоув отговори утвърдително на пряк въпрос по „Скай нюз“ дали карантината може да бъде удължена след 2 декември.

По-късно при участието си в политическото шоу на Андрю Мар по Би Би Си Гоув заяви, че карантината трябва да приключи на 2 декември, но правителството е готово да я продължи, вместо да затваря училищата, както предлагат някои, за да бъде тя по-ефективна.

Профсъюзите и някои учени са на мнение, че за училищата и университетите не трябва да се прави изключение. В същото предаване на Би Би Си лидерът на опозицията Киър Стармър се противопостави на това мнение. Той няма нищо против карантината да бъде удължена, но е абсолютно необходимо училищата да останат отворени.

Стармър допълни, че лейбъристите ще подкрепят при гласуването в сряда в парламента предложението за пълната карантина.

По-рано Борис Джонсън обаче бе критикуван от близки до него политици. Бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкън Смит заяви, че премиерът се е огънал пред учените и че повторна карантина ще бъде пълно бедствие за икономиката. Бизнес лидери нарекоха новата карантина „кошмар преди Коледа“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.