SHARE

Вторият опит на поставеното лице Гинка Върбакова и сие да прокара през КЗК сделката придобиване на ЧЕЗ – България, със сигурност има много високи шансове за успех. Схемата с ЧЕЗ е абсолютно сходна на операция ТЕЦ “Варна”. Въпрос на малко време да излезе зад кадър някой от Корпулентните. Едно е ясно – без одобрението на Борисов тази сделка не може да стане. По този начин ТЕЦ “Варна” се нарежда в този ред на силови сделки, които трябва да наложат новите политически олигарси и да предпоставят финансовата рамка на купуване на бъдещата власт в страната.

КЕВР също няма да спре сделката. Нито може, нито ще иска.
Прокуратурата атакува Арабаджиев и Стайков, изпълнявайки поръчка. Някой иска да им вземе бизнеса. Както КОЙ искаше да вземе банката на Цветан Василев.

Не даваш, пращаме войските и губиш бизнеса. Корпулентните, които сами произхождат от ъндерграунда, много добре знаят, произхода на богатството на “богатите” и сега си ги атакуват поред.

Това е другата линия на преразпределение на богатството в страната.

И в двете направления става реч за крайно арогантна форма на икономически национализъм – за правото на олигархията да преминава всякакви граници на закон и морал и да контролира политическия живот в страната.

Движим се по стъпките на Орбан – местни олигарси, близки до властта, овладяват всички командни постове в икономиката и гарантират властта с новопридобитото богатство. Няма нужда да правят бизнес – просто изпращат прокуратура, полиция, митници – бухалките на властта. Това го наричат суверенна демокрация и суверенен бизнес.

Както и да гледаме на сделката с ЧЕЗ – България, каквито и опити да се добави международна легитимност чрез ангажиране на известни международни инвестиционни компании, нещата си остават с БГ адрес и специфика – силният взема своето.
Гинка Върбакова играе ролята на Данаил Папазов. Въпрос е на седмици, а може би и месеци, преди да станем свидетели на преразпределение на дяловете и “истинският” собственик да излезе отпред. Не мислете, че са единственият вариант – винаги имат резервен, “Б” вариант, но вместо Гинка е друго лице.

Междувременно спецпрокуратурата ще се занимава с борба с корупцията чрез песнички в детските градини. Защото, изглежда, само там има свободно поле за изява. Другите са затворени.

Основната причина, поради която тази сделка трябва да се спре, е, защото тя е фейк с фейк инвеститори, фалшива схема за кредитиране със задкулисни гаранции и средства, които тепърва трябва да се проверяват за произход. Афишираните като купувачи оперират в малкото милиони, а искат да ни убедят, че могат да получат кредити на юнашко доверие, при нулев управленски опит на ниво милиарди лева оборот, за да придобият активи, които стоят в основата на националната ни сигурност.

Цялата инфраструктура на електропроизводството, електропреноса и електроразпределението е същностен елемент на националната ни сигурност. Тук няма място за експерименти и удволетворяване на болните амбиции на поредния олигарх, прикриващ политик.

Именно за това имаме режим с лицензиране в този сектор. Не е въпрос само на пари. Мнозина могат да извадят пари – с ясен или не толкова ясен произход. Но собствеността се регулира през държавата, за да се спрат опити на чужди държави и техните специални служби, които все по-явно оперират чрез частни структури – инвестиционни банки, компании, фондове, за да завладеят контрол върху критична инфраструктура у нас. Същата или близка схема беше използвана от ВТБ Капитал в опитите за придобиване на реален контрол над “Виваком” и КТБ.

Неслучайно сега се намират под санкции и търсят, за да реализират поставените си задачи от Кремъл с други междинни посредници.

Българската държава и общественост не може да бъде залъгвана, че няма проблем и всичко е по правилата, когато “лицето на сделката” няма никаква доказана история и опит в този бизнес.

Подобен хазартен подход с базисна услуга, която касае жизнения стандарт и сигурността на над 3 милиона души, е не само недопустим, но и престъпен.

Като клиент отказвам да приема, че някой може да се учи на мой гръб и за моя сметка как от милионер да стане милиардер само защото това било външният признак на българския капитализъм.

Тук обикновено се включва аргументът, че Върбакова и сие няма да променят техническия състав, което трябва да стопи притесненията ви и да ви успокои, че регулаторите дебнат за вашите интереси, които логично прави възможно всеки да е собственик.

Това е обяснение за “идиоти”.

Първо, собствениците избират топ мениджърите и миналият им опит дава сигурност на клиентите, че изборът ще е професионален и ще отчита само и единствено логиката на бизнес развитието.

Второ, инвестиционните програми, организацията на развойната и ремонтната дейност и прочие критични избори са пак основание за тревога, тъй като се правят пак от избор на същите собственици, през мениджърите, които те избират на няколко нива надолу.

Тоест бизнес логиката в нормалната пазарна икономика е пари – клиенти – пари прим.

У нас е пари-власт-пари прим,
а сметката се плаща от потребители и данъкоплатци.

Цялата битка около тази сделка е за контрол на парични потоци от над милиард и половина лева годишно.
В случая с придобиването на критични за националната сигурност активи чрез подобни матрьошкини сделки освен контрола върху паричните потоци движещ мотив е и възможността да се отклоняват средства към частни паразитиращи около компанията донор структури и за контрол върху властта и обществото – за купуване на партии, политици, държавни чиновници, съдебна кохорта, медии – изобщо за финансиране на автократичния режим.

Сделките като тези за ТЕЦ “Варна” и за ЧЕЗ – България, хранят автократичния режим у нас, те са негова опора.

Ще напълнят ЧЕЗ с близки, роднини, послушни люде на политици и олигарси, които също ще се издържат от сметките, които плащаме.

Сделката с ТЕЦ “Варна” е христоматия на гранд корупция и указател за начина, по който ще се процедури. Подобна е и ЧЕЗ – България. Приходите на ЧЕЗ – България, са основният източник на средства за погасяване на кредити и заеми, които са необходими за придобиване на компанията. Това вероятно ще доведе до изкуствено напомпване на печалбите, за да се легитимират огромни дивиденти, чрез които да се плати покупката. Тъй като плащанията “нагоре” към генерацията, към НЕК и ЕСО няма да бъдат приоритет, а новите собственици са имунизирани срещу надзорни или дисциплиниращи действия от държавата, отново ще се стигне до предпоставки за повишаване на цените и за включване на по-високи обороти на механизмите за квазиданъчно изземане на приходи от населението чрез по-високи цени на електроенергията.

Това, което не могат да оправдаят като разходи, ще мине по графа “сигурност на електроенергийната система”, “енергийна солидарност” или прочие схеми, които ви убеждавам, че вие трябва да плащате сметката, докато други дестабилизират системата.

И тъй като олигарсите си правят егоистичния капитализъм, защото за друг не са способни, поданиците ще трябва да приемат липсата на либерализиран и конкурентен пазар и нормата на по-високите сметки.

Текстът е препубликуван от блога на автора. 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.