Почти 7000 са кандидатите за депутати

Почти 7000 са кандидатите за депутати

SHARE

Партиите да осигурят хора за попълване на съставите на подвижните Covid секции, призова Централната избирателна комисия. Няма обобщена информация какъв ще e броят на тези секции в страната, но в по-малките областни градове една Covid секция ще обслужва средно 20 поставени в карантина избиратели.

Липсата на централен регистър е причината ЦИК да не знае колко са карантинираните и изолираните, подали заявления за гласуване с подвижна секция. Те се сформират днес и утре, а в деня на изборите ще стане ясна тяхната точна бройка.

Знае се обаче, че има проблем с попълването на съставите на тези подвижни секции, особено в големите градове.

Затова говорителят на ЦИК Димитър Димитров отново призова партиите, които попълват съставите, да направят предложения и да са активни:

„Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Да не се самоограничават и да предлагат всички, които са изкарали вируса и които са предложили своето участие, тоест явяват се някакъв вид доброволци“.

Карантинираните днес, утре и вдругиден или около 15 000 няма да могат да гласуват.

Срокът за подаване на заявления изтече. Без право на глас, както е разписано в Изборния кодекс, остават и тези, които карат карантината си на адрес, различен от постоянния или настоящия, ако до 20 март със заявили че ще гласуват по настоящ.

Просто това, че вашето име и евентуално адресът, на който сте карантинирани, съществува като запис в РЗИ, не означава, че РЗИ е ауторизирано да създава списъци, посочи Димитър Димитров.

Иначе в 88 болници ще има Covid секции. Необходимите средства за защита на членовете на секционни избирателни комисии вече са доставени по места – маски, ръкавици, дезинфектанти, включително и за машините.

„Местните управи могат да решат да добавят средства, например някои съобщават, че ще се мери температура, на други места – че химикалките ще бъдат индивидуални, но това не е общ ред“, посочи говорителят.

Общо стационарните избирателни секции в страната са 11 983, в 9389 от тях ще има машини за гласуване.

Кандидатите за депутати са 6895.

Пет чуждестранни медии ще отразяват изборите у нас – Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес, британският вариант на „Ал Джазира“, както и една македонска телевизия – „Канал 5“, каза Димитров.

Двадесет и осем организации с 3401 лица са регистрирани като наблюдатели към момента.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.