По искане на прокуратурата екоминистърът ще провери свързваните с Ковачки електроцентрали

По искане на прокуратурата екоминистърът ще провери свързваните с Ковачки електроцентрали

SHARE

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Проверени ще бъдат ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Сливен” и ТЕЦ “Перник”, съобщиха от държавното обвинение. И четирите електроцентрали са свързвани с бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки.

На екоминистъра е поставена задача да събере информация за издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци. Ще се провери още съответства ли към настоящия момент дейността на четирите електроцентрали по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на закона.

“Министерството на околната среда и водите следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти”, пише още в съобщението на прокуратурата.

При установяване на данни за извършено престъпление от екоминистъра се изисква да уведоми първо МВР и съответната компетентна прокуратура. Те от своя страна трябва да изпратят до ВАП обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката.

Преди седмица прокуратурата влезе в офисите на дружеството “Брикел” и на “Траш юнивърс” ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева.

Преди дни Ковачки даде интервю за Би Ти Ви, в което обясни, че няма отношение към вноса и горенето на отпадъци от Италия. Той уточни, че познава хора и фирми, които се занимават с такъв бизнес. На въпрос дали стои зад собствеността на ТЕЦ “Бобов дол” и Топлофикация “Сливен”, които ще горят столичния боклук в следващите три години, Ковачки отговори, че само ги е консултирал.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.