SHARE

Има план за България страната ни да бъде троянски кон в Европейския съюз, това заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев на конфренция “Хибридните заплахи срещу институциите“, организирана в Софийския университет от катедра “Политология” на СУ, Атлантическия съвет и Софийски форум за сигурност.

“Никога досега Русия не е активирала всички възможни сили и сфери на влияние в България – всеки възможен човек, олигарх, медия – всичко, което може да направи днес Русия, го прави. Русия има своя план за България. И ще даде всичко от себе си, за да може България да играе тази роля, която ѝ беше съдено да играе в продължение на много години”, заяви бившият държавен глава, визирайки думите на руския посланик в ЕС Чижов, че страната ни ще бъде троянски кон в ЕС.

“И дали през покупката на изтребителите, дали през развихрящата се пропагандна кампания на националисти, които аз никога не нарекох патриоти, в България и явните им връзки с Русия, дали покрай всичко, което тепърва може да се случи – представете си референдум в България, представете си, че България тръгне по пътя на президентската република, така милеена от президента Първанов, но и от всички русофили в България. Тепърва ни чакат тежки времена. Нека не играем ролята на троянски кон, който да дестабилизира трайно региона.

“В Черна гора руски депутати чрез сръбски и македонски банки са финансирали масови протести, а в Македония намесата за дестабилизация се осъществява чрез купуване на футболни клубове”, каза Плевнелиев. Заради тези примери той посочи събитията в България, когато протестите за цените на тока станаха причина за падане на първото правителство на Бойко Борисов.

“Разбира се, по това време бяха ясни лидерите на тези протести, техните адвокати, а когато Волен Сидеров подпали офисите на EVN в Пловдив, адвокатите, които го защитаваха, бяха същите, които бориха шистовия газ. ”

“Нека да не допускаме миналото, особено в неговата негативна част, зависимости, олигархия, непазарно мислене, атаки срещу демократични институции, да се връща в България”, допълни още той.

За медиите: 

“Почти всички медии в България са изкупени благодарение на завишената с няколкостотин милиона лева цена на проекта „Цанков камък”.

“Южен поток България” беше уговорен спомняте ли си за колко пари? За 4,2 млрд. В Сърбия знаете ли за колко бе договорен? За 1,6. Това беше моят кошмар – че българската олигархия, която от един язовир с главен консултант… направи проекта вместо 400 милиона лева за 1 милиард лева. И точно тогава се изкупиха почти всички медии. Медийната империя е финансирана според мен с тези пари”, коментира бившият държавен глава.

Плевнелиев попита: „Ами какво би било, ако същите тези хора, руските олигарси в България, получат разликата между 1,6 и 4 милиарда евро? Какво те ще купят не с 200 милиона евро, а с 2 млрд. евро? Нашата демокрация беше заминала според мен, ако те имат такъв ресурс. Затова се противопоставих.”

По време на инсценираната криза с повишените сметки за ток през 2013 г. Росен Плевнелиев е убеждавал Бойко Борисов да не подава оставка. 

“И не искам да забравя и няма да забравя каква беше корицата на вестник „Труд” и кой беше на нея точно в този ден – мисля, че 22 януари 2013 г. Един член на футболната агитка на клуба на „Локомотив – Пловдив”, собственик на един известен български олигарх – Цветан Василев”, разказва Плевнелиев, визирайки навярно  „Ботев – Пловдив”, тогава собственост на Цветан Василев.

“Вестник „Труд”, който никога не е криел своите проруски позиции и винаги се е управлявал от агенти на Държавна сигурност, на първа страница обилно показваше кръвта от раната на този герой”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.