SHARE

Представяме основни акценти и цитати от интервюто на президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) с водещата Мирослава Иванова на предаването “Събуди се” по Нова телевизия от интервюто им на 1.IV.2018 г. 

  1. Случаят “Скрипал” и реакцията на българската държава 

Плевнелиев каза, че е притеснен не само от отказа на България да отзове руски дипломати, но и от отказа на страната да ратифицира Истанбулската конвенция:

“Липсващият дебат за мен е за ролята на Русия. Голяма част от българският елит още не се е наробувал.

Може би най-голямото доказателство за мен бе абсолютно безотговорното и скандално действие на българския вицепрезидент при посещението на руския патриарх.

“Забележете, когато тя се закле пред българския парламент, пред българския патриарх, тя не му целуна ръката, нито коленичи. Когато обаче дойде руският патриарх, отидохме на летището, коленичихме и му целунахме ръката. Това е доказателство доколко българският елит не е наясно с мястото на Русия в световната геополитика.”

БСП денонощно се изявяват в ролята на коленичещи пред руските интереси. БСП за мен днес изглежда като антиевропейска партия.

По казуса “Скрипал” днес аз не мога да поздравя ГЕРБ. Аз се притеснявам.

И не е само казусът “Скрипал”. Скандалните действия на администрацията на Путин са не едно и две – то не беше още преди 10 години Грузия, същото се повтори в Азербайджан, същото се повтори в Приднестровието, същото се повтори в Украйна.

Ние виждаме как Русия постоянно нарушава правилата на международния ред. Тогава, когато не е Скрипал, то не беше Литвиненко, то не беше президентът Юшченко, мой добър приятел, с опит за отравяне.

Българският политически елит да си спомни, че Русия извърши кибератака в деня на изборите й, тогава България трябваше да реагира остро срещу атаките на Русия. Сега става дума за руски разузнавачи, които се прикриват като дипломати, трябваше да се реагира ясно и твърдо срещу тях.

„Нищо не е доказано” е просто удобната руска теза. Реакцията на Великобритания и съюзниците й е срещу Путин и неговата администрацията, които разрушиха системата на мира в света.

„Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, смятам, че българската държава трябваше да го направи, за да покаже своята солидарност с Обединеното кралство и с партньорите. Каквото и да се е случило, това е употребяване на боен газ, произведен в Русия, който отдавна не трябваше да го има, а камо ли да се използва на територията на чужда държава.”

Те прекрачиха една важна граница и светът им изпраща сигнал – върнете се на масата на нормалността. Не само случаят „Скрипал”, да си спомним цялата войнстваща агресивност на Кремъл през последните години, припомни Плевнелиев.

2. За това отново ли сме в Студена война?
„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”. 

„Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин да го отслаби. Преизбирането на президента на Русия Владимир Путин ще има дългосрочно още по-тежки последствия за нас и тази част на Европа, защото Путин искрено вярва в геополитиката от XIX век – на империи и завоеватели.
3. За национализма и управляващите

Бившият държавен глава отчете, че българският национализъм става все по-силен в правителството, но той е проруски.

“Не става дума само за Волен Сидеров, но и за много други. Българският патриотизъм е свързан с нашия път към Европа. Трябва да вземем категорична позиция, трябва да направим избор и да не сме разкрачени. Разбирам, че България днес е председател на ЕС, но представете се, ако бяхме заявили твърдо като редица други държави, че действията на руската администрация са крайно неприемливи и сме солидарни с Великобритания. Винаги съм бил привърженик да продължат санкциите срещу Русия, защото тя не иска да промени политиката си. България трябваше да покаже своята принадлежност и да изгони руски дипломати, но дори и да говори и да убеди държавите, които не искат да се конфронтират с Кремъл, че това е правилният ход.”

Националистите във властта защитават чужди интереси, руски , а не българки. Ще ми се България да излезе с категорична позиция към Русия. Русия днес не е демократична държава, нито руският народ живее свободно. Русия днес не е алтернативен модел, към който ние можем да се стремим. Затова нека подкрепяме солидарността на европейските държави. България да работи силно и просветено за единството на европейското семейство.”

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.