SHARE

Интересно да кога ще спрем да подскачаме от радост и тревога, когато неясни намерения на руското правителство са донесени до нашето треперливо внимание посредством статии в руския печат, които при това лъжат и въртят странни версии за това какво ни кара да вършим едно или друго нещо. Публикацията в “Комерсант” за това как “Турски поток” щял да мине през България, предизвика вълна от емоции и коментари. Аз бих казал: Писали са нещо в руски вестник, докато няма ясно заявено намерение от руското правителство, а много по-добре от “Газпром” , няма нищо за коментиране. Иначе “новината” за това как “Турски поток” щял да мине през България има ред неясноти и въпроси:

1. Какво от това?

2. Кой иска този газ? (на нас не ни трябва, пазарът на запад от нас е неясен)

3. Какво стана с хъба? (няма го)

4. Какъв “Турски поток” ще мине през България, след като на територията на ЕС до тръбите трябва да имат достъп различни снабдители?

5. Ако се опитваме да правим договорки (които мисля ще са неуспешни), целият капацитет на въпросната тръба да е резервиран за “Газпром”, това означава, че работим срещу собствения си интерес.

6. Радостта ни трябва да дойде, когато регионалният пазар се отвори, а не когато някой някъде пише, че ще има тръба.

7. Всъщност фирмата не се казва “Турски поток” , казва се “Южен поток” . Думата турски е там, за да ни дразни. Измислихме я на една конференция на шега, но се хареса.

8. А българо-сръбският интерконектор?

Онова, което е важно, е България да работи за отворен регионален пазар на газ и електричество. Когато видим в” Комерсант” заглавие “Неблагодарни българи събират гърци, турци, сърби и румънци, за да създадат либерализиран отворен регионален пазар”, тогава да се вълнуваме. Засега по-спокойно.

Автор: Юлиан Попов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.