Петима обвиняеми свързани с Божков

Петима обвиняеми свързани с Божков

SHARE

Петима са обвиняемите свързани с бизнесмена Васил Божков, като четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година. Групата е извършвала принуда, подкупи и други престъпления, изброи Милева.

Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни конкурентни на неговото дружества, заяви тя. Въпросното лице не е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи.

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 000 лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Държавното обвинение проверява и за така наречените “фалшиви милионери”, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов:

“Събрани са такива данни. Образувано е дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство, което вече е производство, в Специализираната прокуратура. Тази линия трябва да бъде проверявана. Възложено е на КПКОМПИ да провери”.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена финансова отговорност за неплатени такси от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.