Пентагонът е наредил на Националната гвардия да не се използва оръжие при...

Пентагонът е наредил на Националната гвардия да не се използва оръжие при протестите

SHARE

Американското военно министерство е наредило на представителите на Националната гвардия, изпратени във Вашингтон, да не използват оръжие или муниции по време на протестите. Мярката може да се счита като стъпка към деескалация при ответните реакции на федералните власти.

Американският президент Доналд Тръмп по-рано нареди военните да се намесят по улиците след случаи на грабежи в неделя. Самият Тръмп е поискал Националната гвардия да носи оръжие, посочва „Вашингтон пост“.

В района на Вашингтон бяха изпратени и около 900 военнослужещи в очакване да се включат при нужда. В писмо до президента Доналд Тръмп кметът на Вашингтон Мюриел Баузър поиска изтегляне на военното присъствие от столицата, след като по-рано беше изпратена военна полиция в отговор на протестите. Междувременно в знак на солидарност с протестиращите в петък Баузър преименува улица в близост до Белия Дом като я нарече Black Lives Matter Plaza.

Хиляди се очакват да се стекат по улиците на американската столица Вашингтон, за да се включат в демонстрация срещу полицейското насилие днес.В очакване на протестиращите улици в централната част ще бъдат затворени за автомобили в шест часа сутринта местно време.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.