Пеевски отново поема към парламента

Пеевски отново поема към парламента

SHARE

Слуховете, че бизнесменът Делян Пеевски възнамерява да се завърне в парламента се оказаха верни. Той ще оглави листата на движението във Велико Търново, съобщи председателят на областната организация на ДПС Гюнай Далаоолу, цитиран от БГНЕС. Второто място в листата отива при друг партиен кадър с български произход – Йордан Цонев.

“Факт е, че Делян Славчев Пеевски е водач на листата от 4-ти многомандатен район. За нас като организация това е голяма чест. Той е номиниран от Великотърновския областен съвет на областно заседание”, коментира Далаоолу. „Още преди няколко дни той каза, че има какво да говори, той има много какво да дава на България и на региона ни. Това е г-н Пеевски“, обяви областният шеф на ДПС. Той похвали направените от бизнесмена дарения на местните болници. И го поласка: „Пеевски е човек с голямо сърце. Неговото име ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. Това е нашият Делян. ДПС винаги стои зад него.“

Пеевски не се състезава в последните два парламентарни вота – за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Междувременно американските власти наложиха санкции на свързани с него компании по закона “Магнитски”.

 

ГЕРБ лансират бивши министри  

От ГЕРБ не изневериха на традицията, която създадоха в последно време, и наредиха предимно бивши си министри за водачи на кандидат-депутатските си листи. Лидерът на партията и експремиер Бойко Борисов ще поведе претендентите за парламента от 16-и многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив град, както и от 25 МИР София град. Това става ясно от информация на партийния пресцентър.

Костадин Ангелов, който в кабинета „Борисов 3” оглавяваше здравното ведомство и постепенно се превърна във фаворит на партийния шеф, на практика разполага с гарантирано място в следващия парламент. Той ще води листите в 3 МИР Варна и 4 МИР Велико Търново. С водаческо място в две листи – 18 МИР Разград и 19 МИР Русе, е възнаградена и Десислава Атанасова, която в 45-ото и 46-ото Народно събрание оглавява парламентарната група на партията. Тя също беше здравен министър, но в първото правителство на ГЕРБ.

Сред другите ексминистри – водачи на листи, са Росен Желязков (транспорт и съобщения), Петя Аврамова и Николай Нанков (регионално развитие), Деница Сачева (социална политика), бившите шефове на МВР Христо Терзийски и Младен Маринов, Даниел Митов и Екатерина Захариева (МВнР), Кирил Ананиев (финанси и здравеопазване), Делян Добрев и Теменужка Петкова (енергетика), Красимир Вълчев (образование).

Румен Христов, водачът на СДС, който се коалира редовно с ГЕРБ през последните 2 години, ще води в 23 МИР София град.

 

Ето и пълния списък:

1 МИР Благоевград – Росен Желязков

2 МИР Бургас – Любен Дилов

3 МИР Варна – проф. д-р Костадин Ангелов

4 МИР Велико Търново – проф. д-р Костадин Ангелов

5 МИР Видин – Росица Кирова

6 МИР Враца – Петя Аврамова

7 МИР Габрово – Томислав Дончев

8 МИР Добрич – Деница Сачева

9 МИР Кърджали – Цвета Караянчева

10 МИР Кюстендил Христо Терзийски

11 МИР Ловеч – Николай Нанков

12 МИР Монтана – Ирена Димова

13 МИР Пазарджик – Екатерина Захариева

14 МИР Перник – Кирил Ананиев

15 МИР Плевен – Валери Лачовски

16 МИР Пловдив град – Бойко Борисов

17 МИР Пловдив област – Дани Каназирева

18 МИР Разград – Десислава Атанасова

19 МИР Русе – Десислава Атанасова

20 МИР Силистра – Тодор Тодоров

21 МИР Сливен – Десислава Танева

22 МИР Смолян – д-р Красимир Събев

23 МИР София град – Румен Христов

24 МИР София град – Даниел Митов

25 МИР София град – Бойко Борисов

26 МИР София област – Младен Маринов

27 МИР Стара Загора – Красимир Вълчев

28 МИР Търговище – Теменужка Петкова

29 МИР Хасково – Делян Добрев

30 МИР Шумен – Красимир Вълчев

31 МИР Ямбол – Димитър Иванов

 

В готовност

Националният съвет на БСП е одобрил окончателното подреждане на листите, съобщиха от партийния пресцентър. Но не предоставиха имена. Само статистика според професионалната компетентност на кандидатите за парламента: в областта на икономика и финанси, бюджет и данъчна политика – 25%, социална политика, здравеопазване, образование, култура и журналистика – 28%, юристи -15%, инженери – 9%, природни науки – 8%, отбрана и сигурност – 5%, земеделие – 5%, спорт – 5%.

Бившият служебен министър Кирил Петков, който сега оглавява “Продължаваме промяната” с колегата си Асен Василев, съобщи, че утре ще бъдат обявени листите и на тяхната формация.

Според Радостин Василев от “Има такъв народ” партията на Слави Трифонов също е определила кандидатите си. Пред bTV той заяви, че основните лица на формацията остават същите, като ще има само козметични промени. Трифонов отново няма да се състезава.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.