Патриотарска бутафория, която не просто трябва да бъде осъдена, но фактът, че...

Патриотарска бутафория, която не просто трябва да бъде осъдена, но фактът, че е допусната, е срамен за българското общество

SHARE

За пореден път виждаме претопляне на националистически рефрени и налагане на напълно ненужни политики, чиято единствена цел е да породят етническо напрежение в страната.

Общинският съвет на Стара Загора реши да преименува 838 местности, които сега носят турско-арабски имена. Решение, инициирано от ВМРО, “Атака” и НФСБ и него подкрепят ГЕРБ и БСП.

Подобна “патриотична” политика, разбира се, цели да се хареса на определени сегменти в обществото и да разяри напрежение, с което за пореден път да се прокара националистическата теза, че в България съществува битка между различните етноси.

Разбира се, такъв конфликт единствено ползва онези, които го подклаждат – а именно патриотичните формации и ДПС – които по този начин пред съответните избиратели представят избора за тях като безалтернативен и отместват съществените въпроси пред българското общество в замяна на претоплени националистически лозунги.

Истинските проблеми на България нямат нищо общо с малцинствата в страната, нито с тяхната култура и битие.

Още по-малко страната – дала писменост и разпространила своята култура и религия на множество нации по света, може да се притеснява от няколко наименования, които също са част от нейната история и култура.

Още по-малко днешна европейска България, пред която са изправени сериозни проблеми, касаещи всички нейни граждани,  и е приета в Европейския съюз – дом на най-различни етноси и култури – трябва да се занимава с манипулативни политики.

Реакцията на управляващите и основната опозиция в страната както винаги е да измества поглед от всички икономически и социални проблеми, неизвървения път към еврозоната и Шенген, овладяването на държавата от олигархични структури, 111-о място по свобода на медиите в света и липсата на правосъдие в страната.

За съжаление това се случва с патриотарски рефрени, които не могат да донесат до нищо положително за никого в българското общество.

Това се случва в страната с премиер, който само вчера обеща пред Владимир Путин да запази съветските паметници. Паметници на режим, който идва с насилствено взимане на властта, чрез помощта на чужда окупационна сила, обявила война на България, организира система от 44 концентрационни лагера с изключително строг режим, води до смъртта на стотици хиляди, унищожава българската духовна и светска интелигенция и елит, забранява почти всички форми на лична инициатива и свобода, политизира образованието, ликвидира почти всяка възможност за независимо творчество и налага цалостна политическа цензура.

И докато политиците ни отидоха в Кремъл да подпишат поредните корупционни проекти, кланящи се, извиняващи се и ухажващи руския диктатор – то в страната се подлажда ненужна агресия към нейните малцинства.

Тази бутафория не просто трябва да бъде осъдена, но и фактът, че е допусната, е срамен за българското общество.

Предлагаме ви няколко мнения, събрани от социалните мрежи:

Мария Спирова:

Това е обострена, агресираща ненормалност на държавни разноски! Дръзко в нахалството си, враждебно и налудничаво решение на общински съветници с оглед на близкото минало на България.

Да сменяш имена на местности е да изтриваш история и да отнемаш памет, за да си отмъстиш за неща, които не си преживял, а си си въобразил. Това все едно в Англия да почнат да сменят всички нормандски и викингски имена на местности, щото хората вече не знаели какво е – lea, -burgh, -ing или -ham!

Без извинение, това е грозна политическа чекия на гол тумбак, щото и за пищови се иска повече акъл! Лесно е да се правят такива плакатни изпълнения – няма истинско предизвикателство и на никого не променят живота към добро. Демонстрират само дребнава злост, истинската робска психика, зациклила в инфантилно тръшкане.

Уродливо и морално сакато е до немай-къде за една пробита и изпразнена от съдържание партия да печели евтина публичност с подобни просташки и ехидни жестове на етническа омраза.

Особено страшно е, че имат картбланш от държавата. Спрете се, бе, барабонки жалки! За вас само думи като артък и сиктир са точни!

Тюркер Моллахасан:

….Халваджи бунар ще е Халваджийски кладенец,… Бейска кория ще бъде Чорбаджийска гора, Ахмед баир – Антонов рид…”.
Не знаех, че “халваджийски” и “чорбаджийска” са думи с български корени, също така и че българското на Ахмед е Антон.Очаквам Каракачанов да си смени името на Чернотичков, а Джамбазки – на Измамников

Антоанета Цонева: 

“Кория” става “горичка”, а ” баир” се сменя с “рид” – под напора на патрЕотизма стотици страници с нови наименования на местности приел Общинският съвет в Стара Загора – огромна глупост, която налива в мелницата на омразата и противопоставянето – идват избори и трябва да се продава разделение, само така националистите могат да оправдаят съществуването си – с подобни актове на невежество и примитивизъм, така разбират “патриотизма”…в крайна сметка това води да капсулиране и изолация на българските турци, което е използвано от партията корпорация, за да печели гласове и да обгрижва модела КОЙ на всички нива – от местно до централно

Иво Прокопиев:

Плашилото “сирийски бежанци” се пораздърпа и явно е време за разгаряне на нови (позабравени стари) страхове и омрази. Със смяната на имената на местностите в Стара Загора се нагнетява напълно безмислено етническо напрежение.
Етническата омраза захранва едновременно и турския, и националистическия вот. Насъскани един срещу друг, тези избиратели изпращат в парламента уж различни народни представители. След това обаче те се командват от едно място и по важните теми гласуват винаги заедно – за строеж на огради, за дупките в оградите, едните предлагат министрите на другите и т.н. Хората уж имат избор и надежда, а всъщност нямат. Властта има очевиден интерес обществото да е уплашено и разделено, защото страхът е механизъм за контрол.

Изтъркан пропаганден трик, но като се зададат избори, продължава да работи.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.