SHARE

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие доклад на тема “Сергей Магнитски и отвъд – борейки безнаказаността с целенасочени санкции”.

С доклада ПАСЕ иска да “окуражи” всички национални парламенти за приемането на “Закон Магнистки”, който да създаде възможност за целенасочени санкции към нарушителите на човешки права на политическа и корупционна основа, пише в анонса.

Сергей Магнитски бе данъчен адвокат, работил за международни компании, инвестирали в Русия. Той разпространи информацията за огромната кражба и данъчни измами на руските държавници, които са откраднали повече от 230 милиона щ.д. от руската държава. Но руското правителство обвини за престъпленията Магнитски и неговата компания. Той бе хвърлен в един от най-жестоките затвори без съд. Кремъл искаше да принуди Магнитски да се отрече от откритията си – да излъже и да се покае. Той отказа. Той бе отвратен от това, което правителството прави, и отказа да отстъпи от принципите си пред властта. И за този си отказ той бе бит и измъчван. На него му бе отказана медицинска помощ. И след 358 дни в затвора той умря от изключителни болки на 16 ноември 2009 г. Той бе на 37 години. Дори след смъртта му руските съдилища го осъдиха за данъчни измами в показно дело.

През декември 2012 г. Конгресът прокара и президентът на САЩ Барак Обама подписа Закона за отчетност пред върховенството на правото Сергей Магнитски (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act), законодателство, внесено от сенатор Маккейн, което дава на федералното правителство възможност да забрани или замрази американски активи на всеки “отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания и други груби нарушения на международно признатите човешки права”, извършени срещу разпространители на държавни престъпления и активисти за човешки права в Русия. През 2016 г. сенатор Маккейн бе основен двигател на приемането на “Световния закон Магнитски”, който надгради над постигнатото в световен мащаб. Сега извършителите на корупция и нарушения на човешки права навсякъде по света ще бъдат държани отговорни за своите действия. 

 

Доклада на Парламентарната асамблея към Съвета на Европа можете да прочетете тук

Историята на Бил Браудър и Сергей Магнитски можете да прочетете или изгледате видео тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.