Първият завод на “Тесла” в Европа ще е в Берлин

Първият завод на “Тесла” в Европа ще е в Берлин

SHARE

Главният изпълнителен директор на “Тесла” Илон Мъск съобщи, че компанията, произвеждаща електрически автомобили, ще построи нов завод – т.нар. Гигафабрика 4 – “в района на Берлин”.

Мъск обяви решението си на церемония в Берлин за връчване на наградите “Златен волан”, организирана от автомобилното списание “Ауто Билд” и вестник “Билд ам зонтаг”. В отговор на журналистически въпрос Мъск каза, че заводът ще се намира близо до новото летище на Берлин, което предстои да бъде открито южно от германската столица. Мъск съобщи още, че “Тесла” ще създаде в Берлин също така инженерен и проектантски център, като според представители на властите в Берлин ще се отворят общо между 6000 и 7000 работни места.

“Всeки знае, че германското инженерство е на изключително ниво и това е част от причината” за избора на страната, обясни той.

Днес премиерът на Бранденбург – провинцията, опасваща Берлин (отделен административен район в състава на Германия) – заяви, че всяка подкрепа за “Тесла” ще бъде съобразена с правилата на Европейския съюз за държавна помощ. “Това важи за всички страни. Разбира се, ще направим възможното, за да създадем добри условия за “Тесла” в рамките на (правилата на ЕС),” обясни Дитмар Войдке за “Радио Берлин-Бранденбург”, предаде “Ройтерс”.

От “Тесла” вече са заявявали, че смятат да започнат производство в Европа през 2021 г. Сега компанията, инвестирала сериозни средства в завод в Китай (обявените инвестиции в завода в Шанхай засега възлизат на над 2 млрд. долара), е под силен натиск от нарастващата конкуренция на пазара на електромобили, пише Би Би Си.

Нараства и желанието да се купуват електромобили в Европа – в близките години най-големите заводи ще са в Германия, Франция, Испания и Италия, прогнозират експерти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.