Първият законопроект е на “Демократична България” и е за промени в Конституцията

Първият законопроект е на “Демократична България” и е за промени в Конституцията

SHARE

Въвеждане на ограничения за заемане на публични длъжности за хора, работили за репресивни органи на тоталитарния режими и заемали ръководни позиции в БКП и нов избор на главен прокурор, Висш съдебен съвет и Прокурорски съвет, предлагат депутатите от “Демократична България” с проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията.

 

Цялото ръководство на съдебната система и прокуратурата би трябвало да се избере по новите правила шест месеца след приемането на текстовете. Предложенията за промени в Конституцията са разписани на 5 страници и засягат 15 члена, като част от тях се променят, други се отменят, а трети се добавят.

 

Сред предложенията е намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, като той се избира от парламента, вместо от ВСС.

От ДБ искат също ВСС да се състои от 15 вместо от 24 души, като парламентарната квота е от петима членове при 11 сега. 8 от членовете би трябвало да се избират пряко от съдиите.

 

Друга новост е окончателното решение за освобождаването от длъжност на председателите на ВАС и ВКС да става от Конституционния съд, като форма на превенция срещу политически мотивирани промени.

Предвижда се също жалба до Конституционния съд да могат внасят както всички съдилища, така и всеки гражданин.

 

В мотивите се посочва, че ако новите текстове бъдат приети, ще има независим съд и отговорна прокуратура, като се извърши и радикална съдебна реформа. Освен това се укрепва независимостта на съдиите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.