Парламентът прие промените в закона за ДДС на първо четене

Парламентът прие промените в закона за ДДС на първо четене

SHARE

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти и книги. Предложението беше на ГЕРБ и Обединени патриоти. Всички останали предложения бяха отхвърлени. Предложенията на БСП да се намали ДДС за храните и лекарствата, плащани от касата, не бяха приети, нито пък тези на „Воля“ – за фитнес центровете и спортните зали. ДПС искаха по-нисък косвен данък за стоките за деца до 3 години, което също беше отхвърлено.

Новата мярка – намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за ресторанти и книги, е временна – трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Приетите промени за ДДС водят и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди,че диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци. Той изчислява, че загубата за хазната от намаляването на ДДС за всички предложени стоки и услуги ще бъде над 1,8 милиарда лева.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.