Парламентът прие отчетния доклад на КПКОНПИ

Парламентът прие отчетния доклад на КПКОНПИ

SHARE

Парламентът прие доклада на Антикорупционната комисия за 2019. В доклада е отчетено, че през 2019 година след влезли в сила съдебни решения е било отнето имущество за над 8 милиона лева – 39 имота и 119 моторни превозни средства, като само по направление „Установяване конфликт на интереси“ КПКОНПИ е изготвила 162 проекта на решения по същество и за прекратяване и е наложила глоби, санкции и отнемане на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лева.

От БСП отправиха критики към отчета на комисията. Според тях има съществено разминаване между заведените искове и реално отнетото имущество, а антикорупционният закон в този вид няма да заработи ефективно и комисията няма да се справи с корупцията. Те обърнаха внимание за липсата на ключови скандали в годишния доклад.

“Терасата на бившия председател на комисията г-н Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за “апартаментгейт”. Няма и дума за тях. Имаме малко установени случаи, много сигнали, малко глоби”, заяви депутатът Кристина Сидерова.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отвърна на критиките: “Отчетният доклад не е вестник. Съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група”.

Той обърна внимание, че представеният доклад не касае неговата работа, а предходниците му на поста и подчерта, че нито антикорупционният закон, предлаган от левицата, нито настояването им органът да се избира от президента, ще доведат до промяна: “Справянето с корупцията не е работа само на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, защото тя гласува и приема инструментариума. Част от този инструментариум – да речем, е в Наказателния кодекс, и остава непокътнат от 1968 година. Това очевидно не ви прави впечатление”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.