Парламентът отхвърли предложението на Борис Джонсън да свика извънредни избори

Парламентът отхвърли предложението на Борис Джонсън да свика извънредни избори

SHARE

Парламентът на Обединеното кралство отхвърли заявката на Борис Джонсън да свика извънредни общи избори – за трети път, въпреки че премиерът твърди, че това ще помогне „да се получи Brexit“. Но остава вероятността Великобритания да има избори преди Коледа.

Как Джонсън загуби (отново)?

Има елемент на ирония – лидерът на управляващата Консервативна партия на Обединеното кралство не може да предизвика и да проведе предсрочни избори.

Като законово изискване г-н Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите – най-малко 434 -, но няма достатъчно места в Камарата на общините, което прави гласуването трудно.

Без това мнозинство той трябва да убеди членовете на опозицията да гласуват в негова полза.

Гласуването в понеделник беше отхвърлено, след като лидерът на основната опозиционна Лейбъристката партия заяви, че не се доверява на г-н Джонсън и няма да се съгласи на гласуване, докато перспективата за излизане със сключване на сделка с Европейския съюз не бъде окончателно изключена.

Лейбъристът се въздържа от гласуването в понеделник, което означава, че въпреки 299 депутати, които гласуваха „за“ и само 70 гласували „против“, законопроектът не успя да получи необходимите 434 гласа.

Какво се случва след това?

Следващото гласуване дали да има избори ще е на 12 декември.

Днес той ще внесе ново предложение в Камарата на общините, призовавайки за предсрочни избори, които ще изискват обикновено мнозинство от само един глас, за да премине в парламента.

Той ще потърси подкрепата на опозиционните депутати от Либералдемократ и Шотландската национална партия (SNP), като направи краткият законопроект „почти идентичен“ с този, предложен по-рано от двете партии за избори на 9 декември.

Новото предложение на г-н Джонсън обаче ще подлежи на изменения – които биха могли да изтеглят процеса.

Ще решат ли изборите обаче Brexit?
Не е задължително.

Споразумението за Brexit, договорено между г-н Джонсън и ЕС, е в крайно положение, след като депутатите гласуваха миналата седмица.

Но макар изборите да възстановят мнозинството на Консервативната партия и да дадат на премиера повече влияние в парламента, предсрочните избори също носят риск за Борис Джонсън и торите.

Въпреки че Джонсън официално прие предложението на ЕС за удължаване на Brexit до 31 януари 2020 г., това не означава, че Brexit без сделка няма да бъде провален. По-скоро това увеличава възможността да се случи в бъдеще.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.