Пари за “студен резерв” ще се дават само на ТЕЦ “Марица-изток 2”,...

Пари за “студен резерв” ще се дават само на ТЕЦ “Марица-изток 2”, ДПС е против

SHARE

Със 105 гласа “за”, 12 “против” и без въздържали се парламентът подкрепи пари за така наречения “студен резерв” при нужда да се дават само на държавната централа ТЕЦ “Марица-изток 2”. Засега най-много средства получаваха ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Бобовдол” и ТЕЦ “Марица 3”.

БСП подкрепи управляващите с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна.

Депутатът Таско Ерменков коментира:

“За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ “Марица-изток 2″ е невъзможна”.

Остра реакция последва от ДПС. Рамадан Аталай коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен, ще е най вероятно министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите на Рамадан Аталай нарушава се принцип в енергетиката, заложен още от 2003 година. Той определи, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а на партийна омраза:

“В момента се опитваме да преразпределим бизнес, а не загриженост към енергетиката! Да оттеглим това предложение, да обясните на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС”.

Валентин Николов от ГЕРБ призна, че решението е политическо:

“Най-лошото, което направихме, е, че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност! За съжаление, това се случи. Понеже цялата обстановка в момента в България в момента вече е политическа – много рано започнаха предизборните кампании, всичко вече е политика”.

Иван Айолов, снимка: БГНЕС

“Студеният резерв” е един от много важните инструменти, които участват в управлението на енергийната система в реално време… Ние можем да предизвикаме междусистемна авария с погрешни и неправилни решения… Дано зимата не настъпват екстремни условия, защото тогава, освен дефицит в нашата страна, при падане сериозно на температурите, става дефицит за целия регион, а възможностите за пренос на енергия от Европа към Балканския полуостров са ограничени”. Това коментира в предаването “12+4” на БНР Иван Айолов, бивш зам. енергиен министър и шеф на ЕСО.

Според него “няма точка, написана по енергийна стратегия, нещата се решават на парче, продължава линията на цената на крайния продукт на електроенергията да бъде инструмент за решаване на социални проблеми”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.