Папата критикува жестокостта на Русия в Украйна, но допуска, че войната може...

Папата критикува жестокостта на Русия в Украйна, но допуска, че войната може да е провокирана

SHARE

Папа Франциск отправи нова серия от критики към Русия за действията ѝ в Украйна, като каза, че войниците ѝ са брутални, жестоки и свирепи, като похвали смелите украинци, биещи се за оцеляване, предаде Ройтерс.

Но в текста на разговор с редактори на йезуитски медии миналия месец, публикуван във вторник, той каза, че ситуацията не е чернобяла и че войната “по някакъв начин може би е била провокирана”.

Докато осъждаме “свирепите и жестоки руски войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме да бъдат решени”, казал Франциск, посочвайки военната индустрия сред факторите, осигуряващи стимул за войната.

“Истина е, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сбъркаха. Те се натъкнаха на смел народ, народ, който се бори за оцеляването си и има история на битки”, каза той, според стенограма на разговора, публикуван от йезуитското списание “Чивилта Католика”.

“Наистина бих искал да подчертая героизма на украинския народ. Пред нашите очи е ситуация на световна война, глобални интереси, оръжейни продажби, геополитическо завоевание, които правят мъченици героичен народ”, каза папата.

Франциск посочи, че няколко месеца преди Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна той се е срещнал с държавен глава, който изразил безпокойство, че “НАТО лае на портите на Русия” по начин, който може да доведе до война.

“Ние не виждаме цялата драма зад тази война, който някак си и или провокирана или не е предотвратена”, каза папата.

Питайки се реторично дали това не го прави “пропутински” настроен, той си отговаря: “Не, не съм. Би било опростено и грешно да се каже такова нещо”.

В коментарите си Франциск отбеляза още “чудовищното” използване на от Русия на чеченски и сирийски наемници в Украйна.

Той каза още, че се надява на среща с руския патриарх Кирил на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември. Двамата трябваше да се срещнат в Ерусалим през юни, но това пътуване бе отменено заради войната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.