Отново опасно мръсен въздух в София, буферните паркинги са безплатни

Отново опасно мръсен въздух в София, буферните паркинги са безплатни

SHARE

Въздухът в София е опасно мръсен, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в целия град са над два пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м. В някои части на центъра, както и в източните райони разликите са дори над 6 пъти.

 

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени – за 24-часов период и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб. м, отбелязват експертите на Столичната община.

 

Средните стойности, публикувани от общината за днес, сочат, че две от петте станции на Министерството на околната среда са отчели превишение на фините прахови частици – в “Павлово” и “Хиподрума”, където нивата са над три пъти по-високи и преминават границата от 200 микрограма на куб. м.

Въздухът в София е опасно мръсен, буферните паркинги са безплатни

Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въвежда днес безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. Те са разположени по линиите на метрото на бул. “Цариградско шосе”, бул. “Черни връх”, бул. “Ломско шосе”, на бул. “Александър Малинов” и на бул. “Драган Цанков”.

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG – в Пловдив, Дупница и Благоевград.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.