Отношенията между Лондон и Москва няма да се нормализират

Отношенията между Лондон и Москва няма да се нормализират

SHARE

По време на международната конференция за Либия в Берлин британският премиер Борис Джонсън е заявил пред руския президент Владимир Путин, че  няма перспектива за нормализиране на британско-руските отношения, докато Москва не спре опитите си да дестабилизира Обединеното кралство и да застрашава сигурността му.

Джонсън е казал на Путин, че Великобритания не е простила на Москва за нападението с “Новичок” в Солсбъри преди близо две години.

„Премиерът заяви, че няма да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не прекрати дестабилизиращите си действия, застрашаващи Обединеното кралство и нашите съюзници и представляващи заплаха за сигурността на нашите граждани и общество“, заяви говорител на Джонсън.

През март 2018 година бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха заразени с нервнопаралитичното вещество “Новичок” в Солсбъри, а местна жена – Доун Стърджес – почина по-късно след случаен досег с остатък от веществото. Лондон изгони впоследствие повече от 20 руски дипломати. Кремъл продължава да отрича, че стои зад нападението в Солсбъри, въпреки че британската полиция идентифицира двама агенти на руското военно разузнаване, които са били по това време в града.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.