От СЗО заявиха, че вирусът е от естествен произход

От СЗО заявиха, че вирусът е от естествен произход

SHARE

Световната здравна организация, призовава Пекин да се присъедини към разследването за произхода на коронавируса, но заяви, че той е с естествен произход. Това идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп, заяви, че вирусът е свързан с китайска лаборатория.

“Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход”, заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО. “Онова, което е важно, е да установим естествения гостоприемник на този вирус”, допълни той. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че “ние да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна”.

Вирусът тръгна от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3,2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души. СЗО досега хвалеше Пекин за управлението на кризата.

Организацията се свърза с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход или се предвижда да бъдат извършени относно животинския произход на вируса.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново защити действията на организацията, подчертавайки, че самият той е бил в Китай на 28 януари, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да договори визата на място на международен екип от учени. Гебрейесус каза, че тогава хората са го съветвали да не отива в Китай, защото не се е знаело какво е поведението на вируса, но той самият не се е изплашил да отиде там.

На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.