SHARE

Красива червенокоса жена на 29 г., рускиня, задържана от ФБР за шпионаж и опит за инфилтриране на Републиканската партия и най-влиятелното оръжейно лоби в САЩ – NRA.

 Звучи като шпионски роман, но това се случи на 16 юли – часове след пресконференцията на Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки.

Мария Бутина заедно с председателя на горната камара на Русия Александър Торшин са провеждали дългогодишна операция в САЩ, целяща да създаде топли връзки с най-влиятелното лоби на САЩ – NRA, организацията, която въпреки всичките училищни престрелки и убийства успява всеки път да се пребори да не бъде наложено никакво ограничение над продажбата на оръжия в САЩ.

А през нея двамата искат да окажат и влияние над американската Републиканска партия – която прокарва интересите на NRA.

В обвинението на Департамента по правосъдие е посочено, че Бутина се е опитвала да установи “таен канал”, за което са й помогнали и двама неназовани в обвинението американци. Един от тях, Washington Post съобщава, навярно е Пол Ериксън, консултант на Републиканската партия, който през 2016 г. се е опитвал да уреди среща между Доналд Тръмп и Александър Торшин.

И макар обинението (засега) да е оскъдно на информация за американската страна на събитията, то подробно е описан руският план, дирижиран директно от Кремъл.

ФБР е придобила нейното “проектопредложение” за шпионска операция, като Бутина още март 2015 г. (далеч преди изборите ноември 2016 г.) твърди във въпросния документ, озаглавен “Проект Дипломация”, че “основна партия в САЩ (Републиканската) навярно ще придобие контрол над американското правителство след изборите 201″6.

Републиканската партия “традиционно се свързва с отрицателна и агресивна външна политика, особено по отношение на Русия. Въпреки това с настоящото “право да преговаряме” изглежда най-добре да изградим конструктивни [sic.] отношения”, пише Бутина.

Какво е това “право да преговаряме” – дали е активно мероприятие на руските служби или финансова операция? Защо Бутина е толкова уверена, че Републиканската партия ще спечели изборите през 2016 г.? Все още не знаем.

От обвинението става ясно, че и служител на Кремъл е одобрил операцията по създаване на “таен канал” с Републиканската партия.

Април 2018 г. разбрахме, че специалният прокурор Робърт Мълър е обискирал поне трима руски олигарси на американски летища, като ги е разпитвал дали са финансирали кампанията на Доналд Тръмп чрез подставени лица (въпросите се повдигат около съмнително финансиране, което получава Националната оръжейна асоциация на САЩ – NRA, както и други американски донори на кампанията на Тръмп, които може да са били използвани за „сламени лица“. Ако реално финансирането е дошло от чужденци, това според изборното законодателство на САЩ е престъпление). Настоящото обвинение формално не е повдигано от специалния прокурор, но зам. главният прокурор на САЩ Род Розейнстайн обяви миналия петък, че обвиненията над 12-имата руски агенти на ГРУ, организирали кибератака на изборите през 2016 г., се прехвърлят към контраразузнавателното звено на прокуратурата за национална сигурност. Може да предположим, че случаят е същият.

Изглежда, следващото действие в шпионската драма предстои.

SHARE